Bisericile ortodoxe orădene au propria carte. Profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat marţi, de ziua sa onomastică, volumul "Bisericile ortodoxe orădene şi slujitorii lor". Autorul a dedicat cartea despre lăcaşurile de cult orădene Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

La eveniment au participat peste 150 de orădeni, preoţi, cadre militare şi iubitori de cultură. Printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, viceprimarul Ovidiu Mureşan, consilierul local Dan Octavian, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Lucian Silaghi, şi Stelian Gomboş, consilier superior în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

"La documentarea acestei cărţi m-am consultat cu slujitorii altarelor orădene şi cei ai Episcopiei Ortodoxe. Acest volum se cerea să apară. Ar fi fost păcat ca strădaniile prelaţilor care au ridicat nu mai puţin de 22 de biserici noi în Oradea după 1989 să treacă neobservate", a spus Constantin Butişcă.

Cartea profesorului Butişcă cuprinde informaţii începând de la organizarea bisericii creştine în spaţiul carpato-danubian. Volumul prezintă sintetic şi cronologic evoluţia istorică a bisericii ortodoxe pe plaiurile bihorene, din secolul V până la Episcopia Ortodoxă a Oradiei de astăzi.

Lucrarea descrie eparhiile de care a aparţinut Bihorul şi ierarhii lor începând din 1695 până în 2013 şi prezintă instituţiile locale de învăţământ teologic. Cea mai importantă parte a cărţii o constituie însă prezentarea celor 47 de biserici ortodoxe orădene, localizate pe harta oraşului, şi slujitorii lor.

"Mulţumim preoţilor care au în grijă aceste biserici şi celor care au ridicat cele 22 de biserici noi de după revoluţie. Unii spun că sunt prea multe, eu spun că, de vreme ce sunt mereu pline, meritau construite", a spus consilierul Dan Octavian în scurta sa luare de cuvânt.

Întâlnirea din sala mare a Primăriei a decurs într-o atmosferă destinsă. Mulţi dintre participanţi au ţinut să îl felicite pe autor pentru iniţiativă, pentru modul în care a ştiut să o materializeze dar şi cu ocazia zilei onomastice. Acest aspect l-a făcut pe profesorul Butişcă să povestească plin de umor o întâmplare petrecută în pregătirea evenimentului.

"Îi mulţumesc domnului viceprimar Ovidiu Mureşan pentru spijinul acordat pentru desfăşurarea acestui eveniment în sala mare a Primăriei. Îmi amintesc că atunci când am venit să vorbesc pentru programare, domnul viceprimar şi domnul primar Ilie Bolojan vorbeau treburi de-a lor. Eu am aşteptat să termine şi numai ce l-am auzit pe Mureşan întrebându-l pe primarului: "Aţi mai văzut contribuabil orădean care să vrea să îşi ţină ziua în sala mare a Primărie şi să nici nu vrea să plătească?", a povestit autorul în hohotele asistenţei.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe, dar nu înainte ca mulţimea să îi cânte profesorului orădean un călduros "La mulţi ani!" şi să îi ureze sănătate. Şi cât mai multe reuşite editoriale...