Cunoscutul critic de teatru şi publicist pe platformele Adevărul şi Contributors, profesorul Mircea Morariu, de la Universitatea din Oradea, a condamnat gestul rectorului acesteia, Constantin Bungău, de a fi susţinut candidatura omologului de la Universitatea din Suceava, Valentin Popa, pentru ocuparea funcţiei de ministru, dată fiind precaritatea exprimării acestuia în limba română şi lipsa de relief academic.

Un gest "incalificabil"

După ce a publicat şi în presa centrală texte prin care a criticat în termeni categorici imposibilitatea noului ministru al Educaţiei de a vorbi corect, ceea ce îl arată ca fiind „o nulitate profesională”, profesorul Mircea Morariu a postat miercuri şi pe Facebook un comentariu în care îl învinuieşte pe rectorul orădean că, susţinându-l, a comis un gest de „prostituţie intelectuală”, că a angrenat Universitatea în politică, dar şi că ar fi făcut „investigaţii detectiviste” şi „presupuneri halucinante” cu referire la persoana sa, în urma unor „turnătorii”.

Morariu, al cărui comentariu a generat mai multe aprecieri, a precizat că textul comentariului i l-a transmis în prelabil şi lui Bungău.

„Domnule Constantin Bungău,

Pentru a nu vă mai da prilejul altor investigatii detectiviste și pentru alte presupuneri halucinante prilejuite de turnătorii care observ că sunt pe gustul dvs, prin prezenta va informez că dezaprob hotărât gestul dvs, incalificabil, prin care ati angajat politic Universitatea din Oradea.

Nimeni, nici măcar functia de rector, nu vă îndreptățește să omagiați în numele Universității o nulitate profesională, un agramat, un ins care siluiește limba română. Chiar dacă aţi colaborat ÎMPREUNĂ.
În numele libertății de expresie garantate de Constituția României, voi condamna in scris actul dvs de prostituție.intelectuală.

Prof.univ.dr. Mircea Morariu”.

„L-am sunat să discutăm colegial”

Condamnarea rectorului de către profesorul Mircea Morariu survine unui comunicat pe care Constantin Bungău l-a emis săptămâna trecută în susţinerea omologului său sucevean, în care a precizat că „pot afirma că omul Valentin Popa are expertiză pentru funcţia propusă” deoarece a avut „oportunitatea de a colabora împreună”, ceea ce este un pleonasm.

Contactat de BIHOREANUL, Morariu nu a dorit să ofere detalii privind „investigaţiile detectiviste” pe care rectorul le-ar fi declanşat în legătură cu persoana sa, afirmând că prin exprimarea opiniilor sale cu privire la noul ministru al Educaţiei şi la susţinerea acordată de rectorul orădean doar şi-a „făcut datoria”. „Eu am spus ce gândesc, mi-am făcut datoria”, a spus profesorul Morariu.

Pe de altă parte, nici rectorul Bungău nu a fost mai darnic în detalii. „Nu am ce să răspund la astfel de lucruri”, a spus el, precizând că după ce a primit înştiinţarea de la Morariu prin e-mail, l-a sunat, ca să „discutăm colegial”, şi „i-am spus ce am avut de spus”.

Bungău a mai precizat că în opinia sa nu a „angajat politic” Universitatea şi, la fel ca săptămâna trecută, a îndemnat la răbdare. „Să aşteptăm acţiunile şi rezultatele domnului Valentin Popa. Poate că ministru Popa nu va fi ca rectorul Popa”, a spus rectorul Universităţii din Oradea.