În foaierul Teatrului Regina Maria, profesorul de germană şi cunoscutul ecologist Orlando Balaş a lansat, miercuri seară, cele mai recente cărţi ale sale, inspirate din realitate şi stările resimţite de autor în ultimii doi ani: volumul de poezii "Terra 2.0", dedicate planetei pe care omenirea o poluează, şi cel de teatru social, "Incomod".

Atipic, scriitorul nu a invitat pe nimeni să-i prezinte cărţile, aşa cum se obişnuieşte la lansările de carte, ci le-a descris el însuşi.

"Nu am chemat pe nimeni să ne tămâieze. Nu e vorba despre mine, e despre cărţi, nu mă va prezenta nimeni, încă nu am nevoie de cădelniţe, de prezentări encomiastice, de laude", a explicat scriitorul.

Volumul "Terra 2.0" cuprinde câteva zeci de poezii ecologiste şi fiecare ar trebui să fie o temă de meditaţie pentru cititor, deoarece poetul a surprins diferitele abuzuri care se comit asupra planetei, de la poluarea apelor şi aerului, la defrişări ori pseudo-ecologie.

"Este cartea pe care o iubesc cel mai mult, de care mă simt cel mai apropiat. În fiecare cuvânt pus aici este vocea mea interioară, fiecare vers sunt eu. Cartea asta mă cuprinde pe mine", a declarat Balaş, precizând şi că "despre ceea ce iubeşti, nu se poate tăcea".

Autorul a citit câteva dintre poeziile aşternute în carte, iar profesoara Molnar Judith, care a tradus, de bunăvoie, câteva poeme preferate în limba maghiară, le-a recitat în această variantă.

Despre volumul de teatru "Incomod", cu trei piese de teatru social, inspirate la rândul lor din realitate, inclusiv din protestele anti-guvernamentale care au avut loc în toată ţara, autorul a spus că se citeşte uşor, dar nu recomandă să fie devorat. "Sunt foarte greu de digerat. Sunt poveşti inspirate din realitatea de acum, pe care o prezint atât de obiectiv cât pot eu", a spus Balaş.

În piesa "Noaptea ca hoţii", orădenii care au participat la protestele anti-PSD ar putea recunoaşte personajele, vădit inspirate din oamenii care seară de seară au scandat împotriva guvernului din acea vreme.

Dramaturgul a mărturisit că toate personajele şi dialogurile au fost create din povestiri, deoarece el nu a participat la proteste. Trebuie menţionat, însă, că apariţia acestei cărţi a fost sponsorizată de firma Reifen Trade, deţinută de unul dintre protestatarii neobosiţi, Cosmin Bursaşiu, care s-a numărat şi printre fondatorii mişcării "Oradea Civică".

La finalul evenimentului, autorul a oferit autografe tuturor doritorilor. Ambele cărţi au apărut la Editura Brumar şi pot fi comandate de pe site-ul acesteia. În plus, "Terra 2.0" se găseşte deja şi în librării.