Serviciile meteorologice au anunţat pentru ziua de miercuri cod galben de vânt şi ninsori în judeţul Bihor, dar în realitate codul ce trebuia anunţat pentru vijelii trebuia să fie unul portocaliu.

Concret, au fost vânturi de 90 km/h, deşi fusese anunţată o intensitate de 50 km/h, dar serviciile meteorologice nu au fost capabile de o prognoză corectă din cauza proastei organizări din cadrul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, care a privat Oradea de posibilitatea de a realiza corect prognoze, atenţionări şi avertizări meteo.

Prefectul a cerut explicaţii

În şedinţa de joi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe care a şi prezidat-o, şi în cadrul căreia au fost prezentate intervenţiile realizate după vijeliile de miercuri de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor şi echipele Electrica Oradea, prefectul Dumitru Ţiplea a cerut explicaţii cu privire la o posibilă eroare în realizarea prognozei de cod galben de vânt şi ninsoare.

"Doamna de la Meteo, au fost avertizări de vânt de 50 km/h şi ne-am trezit cu acoperişuri căzute. Cum este posibil aşa ceva? Nu au fost viteze mai mari ale vântului?", a întrebat prefectul, adresându-se Cristinei Chiorean, şefa Serviciului de Meteorologie Oradea, subordonat Centrului de Meteorologie Regional Banat-Crişana de la Timişoara.

Obligată să transmită informaţii slabe

După ce şi directorul Electrica Oradea, Ionel Boja, a precizat că "şi eu împărtăşesc opinia domnului prefect, că abia de la 80 km/h se dau jos acoperişurile şi se doboară copaci", şefa Serviciului Meteo Oradea a confirmat şi ea că, de fapt, în Bihor, contrar atenţionărilor şi avertizărilor, "au fost şi intensificări de vânt de 90 km/h".

Chiorean a explicat, însă, că atunci când a transmis avertizarea de cod galben nu a făcut decât să comunice datele primite de la Centrul de Prevedere Timişoara al Centrului Meteorologic Regional Banat-Crişana. "Am obligaţia de a face cunoscute prognozele, atenţionările şi avertizările pe care le primim de la Centrul de Prevedere Timişoara al CMR Banat-Crişana. Eu am obligaţia să vin cu acele prognoze şi atenţionări, şi nu am de unde să dau informaţii în plus, ceea ce primesc de la Timişoara transmit mai departe", a spus Cristina Chiorean.

"Pe vremuri lucram foarte bine, primeam cu 3-4 ore înainte o prognoză foarte precisă de la Oradea, în legătură cu fenomenele periculoase", a intervenit şi şeful ISU, colonelul Sorin Caba.

"Am jucăria, dar se joacă alţii cu ea"

Imediat după încheierea reuniunii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Dumitru Ţiplea a primit, în prezenţa jurnaliştilor, mai multe explicaţii de la şefa Serviciului Meteo Oradea, conform căreia prognozele pentru Bihor nu mai sunt precise din cauza unei proaste reorganizări a Agenţiei Naţionale de Meteorologie din anul 2009, asupra căreia nu s-a mai revenit de atunci.

Chiorean a spus că până acum zece ani Serviciul Meteo Oradea avea în dotare două observatoare radar extrem de performante, unul pe Dealul Vântului, produs în Germania, care însă a fost pus în conservare pe motivul halucinant că "consuma prea mult curent", iar celălalt se află "la noi în curte", adică la Serviciul Meteo Oradea din Calea Aradului, fiind produs în SUA, cum mai sunt în România doar încă patru, dar pe care nu are voie să-l utilizeze deoarece este gestionat de Centrul de Prevedere din Cluj, care nu acoperă judeţul Bihor.

"Am jucăria, dar se joacă alţii cu ea. Mentenanţa acestui radar o asigurăm noi, adică un tehnician al Serviciului din Oradea, dar operarea lui o fac de la distanţă clujenii. Iar pe clujeni nu-i interesează să vadă cu el decât de la Huedin încolo. Ei nu dau atenţionări pentru noi (n.r. – pentru Bihor), Timişoara trebuie să ne dea", a spus Cristina Chiorean. "Nu mai avem capacitatea să realizăm avertizări nowcasting, cu câteva ore înainte să se producă fenomene meteo periculoase", a adăugat ea.

Staţii mutate la Cluj şi Timişoara, personal prost plătit

Pe lângă evidenţierea faptului că Serviciul Meteo Oradea a rămas fără niciun observator radar, Chiorean i-a spus prefectului Dumitru Ţiplea şi că o parte din staţiile meteo din Bihor au fost mutate ba la Centrul de Prevedere Cluj, ba la cel din Timişoara.

"Am avut 11 staţii meteo. Cele de la Holod, Dumbrăviţa, care era cel mai performant, de la Ştei, de la Stâna de Vale, de la Chişineu Criş, de la Şiria, au fost mutate (n.r. – transferate) la Timişoara, staţiile din Oradea, Săcueni şi Borod la Cluj, de unde au revenit la noi în 2015. Din 11 staţii, mai avem doar trei (n.r - cele din Oradea, Săcueni şi Borod)", a spus şefa Serviciului Meteo Oradea.

Pe de altă parte, aceasta a afirmat că şi personalul este din ce în ce mai puţin şi slab dotat şi plătit, deşi aproape toţi angajaţii au studii superioare. "La Serviciul din Oradea mai suntem două persoane, plus tehnicianul care asigură mentenanţa radarului pentru Cluj, iar în staţii câte două persoane. Nu avem nicio maşină, peste tot mergem cu maşinile personale, deşi colegii mei se ocupă şi de măsurători în sol pentru agricultură şi merg pe câmpuri. Colegii îmi arată facturile lângă fluturaşul de salariu. Un tehnician de la ABA Crişuri are 3.500 lei pe lună, noi avem 1.700 lei", a spus Cristina Chiorean.

"Am şi înjurat"

Comparaţia cu ABA Crişuri este întemeiată prin faptul că înainte de 2009 meteorologii aveau staţii în judeţ şi în vecinătate, în Arad, după modelul celor ale hidrotehnicienilor (de exemplu la Chişineu Criş, Stâna de Vale, Şiria etc), dar fără să aibă şi logistica ori salariile colegilor de la ABA Crişuri.

Cristina Chiorean l-a informat pe prefect că în dese rânduri a prezentat situaţia conducerii ANM, fără însă ca anomaliile să fie remediate. "Am plâns, am protestat, am şi înjurat, dar degeaba", a spus şefa Serviciului Meteo Oradea.

Prefectul Dumitru Ţiplea a promis că va analiza situaţia şi o va raporta pentru ca forurile de resort să facă toate corecţiile necesare, mai ales în ce priveşte organizarea şi dotarea meteorologilor din Bihor.