Roşiile româneşti ar putea reveni în pieţe şi magazine. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a demarat "Programul tomate" destinat în special tinerilor care se stabilesc la sate şi vor să îşi dezvolte o afacere proprie.

"Este greu de identificat o altă activitate agricolă, care pe o suprafaţă de doar 1.000 metri pătraţi, pe lângă preţul obţinut în urma valorificării producţiei, valoare care acoperă cu siguranţă toate cheltuielile, să mai ofere şi un bonus de 3.000 euro, sumă care poate fi reinvestită în agricultură sau cheltuită de către fermier în oricare scop", a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, Nicolae Hodişan, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Agricultorii înscrişi în program vor putea beneficia de un sprijin financiar de 13.481 lei pe an, echivalentul a circa 3.000 euro, de-a lungul a 8 ani, în limita sumei de 15.000 euro.

"Ţinta acestui program sunt atât deţinătorii unui atestat de procător agricol, precum şi formele juridice care desfăşoară activităţi în acest scop şi care în cadrul exploataţiei pe care o conduc au amenajat sau pot amenaja o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi cu spaţii protejate, sere sau solarii", se menţionează în comunicat.

Consultanţă de la primării

Legumicultorii bihoreni care doresc să se înscrie în "Programul tomate" se pot adresa Primăriei pe raza administrativă a căreia intenţionează să înfiinţeze cultura de tomate.

"Fiecărei primării din judeţ i-a fost repartizat un specialist din cadrul compartimentului asistenţă tehnică zonală a Direcţiei pentru Agricultură, de la care se pot obţine toate informaţiile privind paşii ce urmează a fi făcuţi sau un funcţionar public din cadrul DAJ Bihor, funcţionari care cu toţii au fost instruiţi în a da consultanţă de specialitate în cadrul Programului tomate", se mai menţionează în comunicat.

Bugetul alocat la nivel naţional Programului tomate, se ridică 179,7 milioane lei, echivalentul a 40 milioane euro. Acesta va fi alocat în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Scopul programului îl constituie obţinerea unor  produse de calitate, sprijinirea legumicultorilor, diminuarea importurilor şi sprijinire a populaţiei să poată consuma tomate gustoase şi sănătoase.