Episcopia de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, are un nou proiect destinat copiilor şi tinerilor iubitori de natură, pentru care vrea să construiască anul viitor, la marginea staţiunii Stâna de Vale, un nou centru cu peste 35 locuri de cazare.

Conducerea Eparhiei şi-a anunţat public pe pagina proprie de Facebook dorinţa ca "în anul 2021 să construiască la Stâna de Vale încă o oază pentru formarea şi educarea copiilor şi tinerilor", un aşezământ care totodată să fie "şi un semn de renaştere a staţiunii, proiect mult dorit şi aşteptat de Biserica noastră şi de toţi aceia care iubesc muntele şi natura acestui loc mirific".

Potrivit informaţiilor furnizate BIHOREANULUI de Vicarul General Mihai Vătămănelu, la marginea staţiunii urmează să fie realizat sub denumirea de "centru pastoral" un refugiu pentru turişti cu sală de conferinţe, sală de mese, sală multifuncţională, sală profesorală şi didactică, săli de dormit cu grupuri sanitare şi terase.

În viitorul centru vor putea fi cazate grupuri de elevi, cercetaşi, seminarişti şi copii de pe întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei, din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, urmând să găzduiască activităţi de învăţământ de tipul "Şcoala Altfel", în cadrul cărora copiii să poată învăţa lecţii despre natură.

Un asemenea centru, care funcţionează tot ca refugiu turistic, a fost construit deja în localitatea Zece Hotare, cu fonduri europene, la iniţiativa călugărilor din Congregaţia Don Orione, cei care au întemeiat Liceul cu acelaşi nume din cartierul orădean Ioşia.

Centrul din Stâna de Vale urmează să fie construit la marginea sudică a staţiunii, care de altfel a fost întemeiată de Biserica Greco-Catolică, împroprietărită aici cu terenuri printr-o donaţie a Împărătesei Maria Tereza. În perioada interbelică, staţiunea Stâna de Vale, administrată de greco-catolici, care au construit şi calea ferată de la Bulz şi drumul de la Budureasa, a fost una dintre cele mai apreciate staţiuni de munte din Europa de Est.