Ministerul Sănătăţii a elaborat un regulament unitar de vizitare a pacienților din spitalele publice din România.

Aflat deocamdată în stadiu de propunere și publicat în procedura de transparență decizională, regulamentul prevede că bolnavii vor putea fi vizitați de luni până vineri între orele 15 - 20, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10 şi 20. Durata unei vizite va fi de maximum 30 de minute. 

Pacienții aflați în stare critică sau în fază terminală vor putea fi vizitați la orice oră a zilei, cu respectarea unor condiții.

Pe de altă parte, aparținătorii bolnavilor vor trebui informați telefonic despre starea acestora. 

Fără test Covid obligatoriu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, de asemenea, că nu va mai fi obligatorie testarea Covid la internarea în spital, decât dacă pacientul prezintă astfel de simptome.

„Au fost tot felul de exagerări care limitau inclusiv dreptul pacienţilor de a primi asistenţă medicală, care era condiţionat de testul Covid, ceea ce nu era normal. În momentul de faţă, chiar dacă pandemia la nivel global continuă, nu mai avem o problemă de sănătate publică legată de infecţia cu Covid-19 şi nu este normal să mai existe limitări ale pacienţilor şi nici ale aparţinătorilor care doresc să-şi viziteze rudele în spitale din cauza acestei infecţii", a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru News.ro.

În weekend, mai toată ziua... 

Noul program de vizitare ar urma să permită accesul rudelor pacienţilor în spital de luni până vineri între orele 15 - 20, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10 şi 20. Durata unei vizite va fi limitată la 30 de minute, potrivit proiectului publicat în transparență decizională. 

În saloanele cu un număr de trei paturi sau mai puţin, va putea intra doar un vizitator pe pacient în acele 30 de minute. În saloanele cu un număr mai mare de trei paturi, în schimb, vor putea intra doi vizitatori la doi pacienţi în acelaşi timp.

„În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secţiile/compartimentele fără risc programul de vizită poate fi limitat la maximum 15 minute, iar în secţiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat", se arată în proiect. 

Pacienţii în stare critică, vizitaţi la orice oră

În cazul pacienţilor aflaţi în stare gravă sau terminală, indiferent de secţie în care sunt internaţi, rudele vor putea merge în vizită la orice oră din zi sau noapte.

„În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacientul aflat în stare gravă a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului”, se arată în document. 

Ministerul Sănătăţii mai propune și ca în cazul minorilor de până în 14 ani, internaţi la ATI, un aparţinător să aibă posibilitatea să stea permanent alături de ei, în spital.

Discuții cu medicii

„Pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară" - mai propune Ministerul Sănătății.

Cod unic pentru pacienţi

O noutate este şi faptul că fiecare pacient va primi, la internarea în spital, un cod numeric unic, care va fi comunicat aparţinătorilor. "Furnizarea telefonică către aparţinători a informaţiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului numeric unic", se arată în proiectul de ordin.

În plus, aparţinătorii pacientului vor putea cere, ca la cel mult 2 ore de la internarea bolnavului să le fie comunicate, prin telefon sau SMS, secţia sau compartimentul unde este internat, număr salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon la care pot apela pentru a afla detalii despre starea de sănătate a acestuia.

Cu echipament de protecție

Documentul prevede şi obligaţii pentru cei care-i vizitează pe bolnavi. Aparținătorii vor trebui să poarte echipament de protecţie "adaptat în funcţie de gradul de risc al secţiei", care va fi asigurat de unitatea medicală respectivă în mod gratuit.

„Vreau ca toate unităţile spitaliceşti să afişeze programul de vizite, când acesta va fi aprobat, în zone în care sunt accesibile tuturor vizitatorilor din spital", a mai precizat ministrul Alexandru Rafila pentru News.ro.

Textul integral publicat în transparență decizională:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!