Sălile fostului cinematograf Libertatea din incinta Palatului Vulturul Negru ar urma să fie reabilitate şi transformate în centru cultural. Consiliului Local Oradea a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, demararea unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 4,6 milioane euro.

"Până acum nu a fost eligibilă reabilitarea sălilor fostului cinematograf, nici pe linia de finanţare adresată monumentelor istorice, pentru că nu imobilul nu este în întregime în proprietatea oraşului, şi nici pe linia de finanţare destinată reabilitării termice a clădirilor, pentru că era monument istoric", le-a spus consilierilor locali primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, acum au apărut pentru prima oară oportunități de finanțare. Astfel, sălile reabilitate din fostul cinematograf vor primi o nouă destinaţie.

"În cadrul proiectului urmează a se crea mai multe ateliere. Fostul cinematograf urmează să devină un loc în care orădenii să fie implicaţi în ceea ce se întâmplă în Oradea din punct de vedere cultural şi artistic. Aici va exista şi o bibliotecă digitală unde orădeanul şi turistul să vadă în spaţiul virtual ce poate să facă în Oradea", a explicat primarul.

Printre partenerii în proiect ai municipalităţii se numără Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, Universitatea Oradea, Filiala Transilvania a Asociaţiei Române pentru Industria de Electronică şi Software (ARIES) şi Fundaţia Comunitară Oradea.

Fostul cinematograf Libertatea, numit în timpul comunismului Oradea, a fost închis la începutul anilor 2000, după ce sala principală a fost folosită ca salon de jocuri de noroc.

Imobilul se găseşte într-o stare avansată de degradare, iar reabilitările repetate care s-au făcut de-a lungul timpului cu materiale necorespunzătoare au distrus arhitectura clădirii.