Primăria Oradea supune dezbaterii publice proiectul privind stabilirea impozitelor, taxelor şi tarifelor locale pentru anul 2022 și cel privind revizuirea zonării fiscale a teritoriului Municipiului Oradea".

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, documentul a fost postat marţi pe portalul www.oradea.ro, la rubrica Dezbateri publice, putând fi consultat, totodată, la sediul Primăriei Oradea. "Cei care doresc să transmită propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice o pot face până la data de 2 noiembrie 2021", au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Orădenii pot transmite propunerile lor pe adresa de email primaria@oradea.ro, prin fax la numărul 0259/43.75.44, prin Poştă pe adresa – Piaţa Unirii, 1 sau direct la Centrul de Informaţii cu Publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului.

O jumătate de oră de parcare: 4 lei

Printre cele mai importante modificări aduse sistemului de taxare se numără introducerea unor noi zone de parcare cu staţionare de cel mult o oră, marcate cu roşu.

"Intenţia municipalităţii este de a scoate maşinile de pe carosabil în zonele centrale acolo unde există în proximitate parcări supraetajate. Cel mai bun exemplu este strada Dunării, care este extrem de aglomerată, deşi este situată între parcările supraetajate de lângă magazinul Crişul şi palatul de justiţie", a explicat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, pentru BIHOREANUL.

Parcările pe marcaj roşu se vor taxa cu 4 lei pentru 30 de minute şi 8 lei pentru o oră, iar intervalul de aplicare a taxei va fi prelungit de la 7 – 18, cât este în restul oraşului, la 7 – 21.

Prin comparaţie, parcările de scurtă durată marcate cu galben, de până la două ore, se vor taxa, ca şi acum, cu 2 lei pentru 30 minute, 5 lei pentru o oră şi 8 lei pentru două ore.

În cazul parcărilor marcate cu alb tarifele vor rămâne de 3 lei pentru o oră, 6 lei pentru două ore, respectiv 15 lei pentru 10 ore.

Indexări şi majorări

Pe de altă parte, potrivit proiectului de hotărâre, toate taxele şi impozitele orădenilor vor fi indexate cu anul viitor cu 2,6%, reprezentând rata inflaţiei pe anul 2020.

La fel ca în prezent, orădenii care îşi vor stinge toate obligaţiile fiscale până la primul termen de plată de la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o bonificaţie de 4% în cazul în care o fac personal, la ghişeu, respectiv 8% dacă plătesc prin internet. "Am ţinut ca şi anul viitor bonificaţia pentru plata online să fie de două ori mai mare decât cea pentru plata la ghişeu, pentru ca orădenii să fie încurajaţi să folosească mijloace moderne de plată", a declarat Eduard Florea.

Pe de altă parte, începând de anul viitor, taxa de intrare la aquapark-ul Nymphaea se va majora de la 60 lei la 70 lei pentru un adult, taxa de turism se va datora de către toţi operatorii care au camere de închiriat nu doar de hotelurile cu peste 5 camere, iar taxa pentru închirierea unei mese în piaţa Rogerius va creşte de la 230 lei la 250 lei pe lună.