Vă amintiţi cum dârdâiaţi în case astă-toamnă din cauză că firmele de construcţii contractate de municipalitate au întârziat legarea la reţea a conductelor de termoficare reabilitate? Puneţi bine radiatoarele cumpărate anul trecut, pentru că sunt toate şansele ca toamna aceasta să aveţi din nou nevoie de ele!

Din cei 11 kilometri de reţea programaţi să fie înlocuiţi în 2016 până în iunie, constructorul a reuşit să atace doar câteva sute de metri. Şi, rămas fără bani, s-ar cam opri!

Termoficare 2.0

În termoficare, la fel ca la o casă, ai tot timpul ceva de făcut. Cu atât mai mult cu cât este mai veche! Înlocuirea celor 17,5 km de reţea din magistralele I şi III, prin proiectul de 77 milioane euro care a inclus şi construirea noului CET pe gaz, a fost doar o picătură într-un ocean. Pierderile de pe reţele s-au redus de la 40% spre 30%, dar au rămas tot mari.

Cum - potrivit strategiei naţionale - Oradea este pe lista celor 7 oraşe care vor primi fonduri pentru continuarea lucrărilor începute în perioada 2007-2013, municipalitatea a pregătit încă de anul trecut proiectul Termoficare II.

Demersurile concretizate în februarie 2015 prin aprobarea studiului de fezabilitate de către Consiliul Local au continuat în septembrie cu desemnarea unui constructor. Lucrările de reabilitare a 20 km de reţea din 20 de zone ale oraşului au fost adjudecate de asocierea dintre Electromontaj, care a lucrat şi la prima etapă de reabilitare a reţelelor, şi Elsaco, firma care a construit CET-ul pe gaz. Investiţia, în valoare de 97,9 milioane lei, echivalentul a 21,6 milioane euro, în care contribuţia oraşului este de numai 5%, urma să fie executată în 10 luni, de-a lungul a doi ani calendaristici. Dar s-a poticnit...

Pasul pe loc

Programate să înceapă în a doua jumătate a lunii martie, simultan în mai multe zone, lucrările s-au limitat până azi la îngroparea conductei supraterane din strada Codrilor. Nu s-ar fi lucrat nici aici, dar municipalitatea a fost obligată de constructorul Aquapark-ului, Kesz Epito, să elibereze locul pentru a amenaja parcarea!

Din cei circa 10 km de reţea care ar trebui reabilitaţi peste vară, până în iunie nu s-a executat nici 5%. Situaţia e cu atât mai îngrijorătoare cu cât există riscul ca asociaţii să intre cu lucrările în iarnă, lăsând, la fel ca anul trecut, orădenii fără încălzire. Iarna trecută, Termoficare a înregistrat peste 1.000 de plângeri scrise şi 20.000 de sesizări telefonice, iar anul acesta situaţia se poate repeta.

Stănel Necula, administrator special al ElectrocentraleDupă scandalul din toamnă, când PSD şi Coaliţia Rogerius i-au cerut demisia pe fondul nemulţumirilor cauzate de constructorii care au întârziat interconectarea reţelelor, directorul Termoficare, Stănel Necula (foto), încearcă să-şi ia măsuri de precauţie. "La momentul pornirii sistemului nu vor mai fi întreruperi în furnizarea agentului termic pe termene lungi generate de lucrări la reţea", promite el.

Cum se va întâmpla asta? Necula speră că lucrările vor fi demarate în forţă şi simultan: "Va trebui să ne mobilizăm, pentru ca să nu intrăm cu lucrările în iarnă". Termoficare a bătut în cuie cu constructorul o listă de priorităţi, autorizaţiile de construire au fost obţinute, dar timpul tace şi trece, fiindcă lucrările numai nu încep...

Bani de hârtie

BIHOREANUL a aflat şi de ce. Electromontaj şi Elsaco au tot interesul să amâne demararea lucrărilor, ca să nu lucreze pe banii lor! Milioanele de euro promise din fonduri UE pentru continuarea investiţiilor în perioada 2014-2020 există deocamdată doar pe hârtie. Ghidul solicitantului pentru Planul Operaţional de Infrastructură Mare, Axa 7, privind "Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate", plan în care este cuprinsă şi Oradea, se află deocamdată la stadiul de ciornă.

Marius Moş, şef DMPFI"Ghidul de finanţare trebuia să apară în februarie-martie. Suntem în iunie şi abia dacă avem un draft", zice şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto). Altfel spus, municipalitatea nu are nici la această oră un contract încheiat cu finanţatorul european, din cauza autorităţilor centrale.

Mai mult, Primăria a organizat licitaţia de atribuire a lucrărilor bazându-se pe buzunarul propriu şi pe promisiunea că îşi va deconta facturile după deblocarea fondurilor UE. Pentru firmele contractate, banii de la bugetul local sunt, însă, tot o realitate viitoare. "Conform contractului, constructorul poate executa lucrări în limita a 36 milioane lei, sumă pe care ar urma s-o plătim în 2017, după aprobarea bugetului local", explică directorul economic al Primăriei, Nadia Haş. Adică pe datorie...

Se caută soluţii...

Ilie Bolojan, primarul municipiului OradeaSăptămâna trecută, municipalitatea şi constructorul erau încă departe de a găsi o soluţie pentru deblocarea situaţiei. "Noi i-am garantat constructorului că vom plăti tot ce execută. Sperăm că va găsi un aranjament financiar să poată lucra, dar nu îi putem pretinde să cheltuie milioane de euro din banii săi", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Constructorul se va pronunţa abia în cursul săptămânii viitoare. Structurată ca un trust naţional, firma Energomontaj, cu filială în Oradea, are coordonarea la Timişoara şi conducerea la Bucureşti, aşa că decizia întârzie.

Bolojan spune că, oricare va fi soluţia găsită, municipalitatea va încerca să nu mai intre cu lucrările în iarnă. "De data aceasta nu mai suntem presaţi de timp. Lucrările pot fi terminate până în 2020. În cazul în care constructorul îşi asumă să le susţină din fonduri proprii până la deblocarea finanţării e foarte bine. Dacă nu, probabil vom ataca doar urgenţele, iar restul le vom amâna pentru anul viitor". Nimeni nu ştie însă când şi cum vor fi derulate lucrările impuse de starea precară a reţelelor. Care, cu cât vor începe mai târziu, cu atât vor fi împinse mai mult în iarnă...


TIMPUL COSTĂ!

4,8
milioane euro pe an se vor economisi prin reducerea pierderilor de pe tronsoanele ce urmează să fie reabilitate


SCHIMBARE DE PRIORITĂŢI
Întâi zonele cu avarii!

Dacă la începutul anului municipalitatea anunţa că reabilitarea reţelelor va începe în martie cu înlocuirea conductelor supraterane din străzile Oneştilor (foto), Dragoş Vodă şi zona pârâului Peţa, după trei luni s-a răzgândit. "Aceste lucrări se pot face şi în timpul sezonului de termoficare, pentru că nu implică întreruperea alimentării consumatorilor decât pentru câteva ore, cât durează interconectarea reţelelor", spune directorul Stănel Necula.

Pe lista de priorităţi au trecut în faţă lucrări care trebuie executate pe cele mai distruse reţele. Săpăturile vor trebui să înceapă cu înlocuirea a 2,8 km din Magistrala 4 de la Piaţa Creangă până în strada Dragoş Vodă cu trecere prin Bulevardul Magheru, înlocuirea a 1,4 km din Magistrala 2 în zona străzii Sucevei, şi a Magistralei 5 din zona Pârâului Peţa. Tronsoanele prioritare au fost alese după numărul de avarii care au impus oprirea încălzirii în sezonul rece.