Grădiniţa 56 din strada Liszt Ferencz va fi prima unitate de învăţământ independentă energetic din Oradea. Administraţia Imobiliară Oradea va investi 119.000 lei în achiziţia şi montarea pe acoperişul clădirii a unui număr de 60 de panouri fotovoltaice.

"Potrivit estimărilor, producţia minimă de energie va fi de minim 15 MW pe oră pe an, sistemul amortizându-se în 7 ani. Energia electrică produsă de aceste panouri va asigura necesarul grădiniţei, iar din surplusul realizat se va compensa parte din consumul altor unităţi de învăţământ", a declarat viceprimarul Huszar Istvan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit viceprimarului lucrările de montare a panourilor sunt încă în faza de avizare urmând să fie finalizate cel târziu până la sfârşitul anului. Panourile fotovoltaice vor fi montate pe o structură metalică amplasată pe acoperişul imobilului. Sistemul constă în 60 de panouri deservite de un invertor şi conectate la un sistem de comandă şi control. Garanţia tehnică a lucrărilor va fi de doi ani, mentenanţa sistemului va fi asigurată gratuit vreme de cinci ani iar panourile sunt garantate pentru zece ani.

Huszar Istvan a spus că în cazul în care acest proiect pilot va da rezultatele scontate municipalitatea va dota cu astfel de sisteme şi alte instituţii şcolare din municipiu. "Intenţia municipalităţii este să facă investiţii care chiar dacă nu aduc ulterior venituri oraşului măcar să nu provoace noi cheltuieli", a spus viceprimarul.