Dacă facem un bilanţ al lucrărilor din oraş, vedem că 90% din probleme apar din cauza greşelilor de proiectare. Cel mai celebru caz este al Grădinii Ciuperca, dar nu e singurul.

Proiectarea Aquapark-ului a făcut-o o firmă care avea în portofoliu două havuzuri şi un pisoar. La preţul cel mai mic, şi lucrarea a fost pe măsură. Conductele treceau pe sub bazine, parcări nu existau, era un haos total. Primăria a trebuit să renunţe la maculatură şi să plătească bani grei unei alte firme care mai proiectase parcuri acvatice.

Parcarea din centru tinde să devină cel mai vechi şantier arheologic. Abia acum proiectanţii s-au prins că investiţia se face pe malul Crişului, deci există pericolul de infiltrare a apei. Parcarea proaspăt inaugurată în Piaţa Rogerius a fost deschisă mai târziu pentru că proiectantul uitase să prevadă tipul corect de beton pentru pardoseală. Iar Piaţa acoperită a fost recepţionată cu găuri, că s-a uitat un perete izolator.

Priviţi şi Piaţa Unirii: o splendoare... scăldată în beznă! Iar circul de acum urmează, cu renovarea marilor palate, care însă e plătită de proprietari. Dacă proiectul este prost întocmit şi se uită lucrări din deviz, oamenii vor fi îndreptăţiţi să nu dea niciun ban în plus. Nu-i ca la o lucrare a Primăriei, unde se pompează bani din buget.

Poate se deşteaptă edilii şi trimit la plimbare firmele incapabile, să n-o păţim ca la Oradea Plaza, unde greşelile de proiectare au provocat nu doar pagube uriaşe, ci şi pierderi de vieţi omeneşti.