Consiliul Judeţean Bihor organizează o dezbatere cu public a proiectului bugetului judeţului pe anul în curs, care va avea loc luni după amiază la sediul instituţiei. Orice locuitor al judeţului poate face propuneri pentru îmbunătăţirea proiectului, dar persoanele care vor să-şi şi susţină sugestiile trebuie să se înscrie la cuvânt până vineri după amiază, prin mail.
Trimiteţi propuneri!
CJ Bihor a anunţat că dezbaterea publică se va desfăşura luni, 5 aprilie, cu începere de la ora 17.00, urmând ca dezbaterea proiectului de către aleşii bihorenilor să aibă loc într-o şedinţă extraordinară programată vineri, 9 aprilie.
Potrivit Legii 52/2003 privind transparenţa decizională, "cei care doresc să ia cuvântul în timpul dezbaterii trebuie să se înscrie în prealabil", precizează un comunicat al Consiliului Judeţean, potrivit căruia solicitările pentru înscrierea la dezbatere trebuie trimise la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro până vineri, 2 aprilie, la ora 16.00.
Pentru înscriere, doritorii trebuie să-şi transmită numele şi prenumele, precum şi, bineînţeles, propunerile pe care le au, în format electronic, word, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ la care acestea fac referire.
"Înscrierea participanţilor la dezbatere se va face în ordinea în care a fost primită solicitarea de participare la adresa de e-mail mai sus menţionată, în limita locurilor disponibile din sală, în aşa fel încât să fie respectate regulile de distanţare fizică stabilite de autorităţi", arată comunicatul CJ Bihor.
Dezbaterea va avea loc în Sala Mare a instituţiei din strada Parcul Traian nr. 5.
Accent pe dezvoltare
Lansat întâi în dezbatere publică pe site-ul CJ Bihor încă de săptămâna trecută, proiectul bugetului judeţului pe 2021 prognozează venituri cu 38% peste cele de anul trecut, reducerea cheltuielilor de funcţionare cu 30%, tot prin raportare la bugetul din 2020, în timp ce cheltuielile pntru dezvoltare ar urma să fie cu 93% mai mari.
Proiectul este caracterizat, în premieră, prin privilegierea investiţiilor şi dezvoltării în raport cu cheltuielile de personal şi pentru funcţionare, cele două capitole de cheltuieli fiind, pentru prima oară, aproape egale: 298,69 milioane lei pentru funcţionare şi 295,80 milioane lei pentru dezvoltare. Bugetul consolidat al judeţului prognozează venituri de 594,49 milioane lei.
În urmă cu două săptămâni, vicepreşedintele Călin Gal, responsabil peste Direcţia Economică a CJ Bihor, sublinia că doar din reducerile de personal operate la finele anului trecut se economisesc 33 milioane lei la fondul de salarii (146,89 milioane lei anul acesta faţă de 179,80 milioane lei anul trecut).
Între altele, Gal a mai afirmat atunci că vor creşte şi veniturile aferente OG 28/2013 (pentru lucrări cuprinse în PNDL), la 90,88 milioane lei (faţă de aproape jumătate anul trecut), astfel că "vom mări ritmul la cele două lucrări mari, pe drumurile Beiuş - Roşia - Aştileu şi Sâmbăta - Dobreşti şi vom încerca să finalizăm la Dobreşti - Vârciorog".
Actuala administraţie mizează şi pe creşterea veniturilor din fonduri UE, de la 63,11 milioane lei anul trecut, la 99,77 milioane lei anul acesta, din care să fie susţinute mai multe proiecte de investiţii.