Senatul României a aprobat luni proiectul legislativ care prevede interzicerea funcţionării sălilor de pariuri sportive şi de jocuri de noroc pe o rază de 300 de metri în jurul şcolilor, locurilor de joacă, spitalelor, centrelor culturale şi bisericilor.

Potrivit Libertatea.ro, Senatul este prima cameră legislativă sesizată cu propunerea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Forul decizional va fi Camera Deputaţilor.

Sursa citată mai scrie că, faţă de proiectul iniţial depus în Parlament, documentul a fost completat cu detalii referitoare la modul în care vor acţiona proprietarii sălilor de pariuri sportive şi păcănele ce funcţionează deja în apropierea locurilor de joacă, spitalelor, centrelor culturale şi bisericilor. 

Concret, dacă proiectul de lege va trece şi de Camera Deputaţilor şi apoi legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, proprietarii sălilor afectate vor avea la dispoziţie un an de zile pentru a se muta din locurile în care activează la o distanţă mai mare de 300 de metri de obiectivele menţionate mai sus. 

O altă completare este aceea că aparatele de tip slot machine vor fi interzise în baruri. "Mă bucur că s-a adoptat un amendament al colegilor de la PSD, care prevede ca aceste jocuri legate de păcănele să nu mai poată să fie funcţionale în baruri. Acest lucru este foarte bun, pentru că, din păcate, din şcoli, din licee, deşi nu au voie, cu rucsacul în spate, elevi care au sub 18 ani intră direct în acestea şi merg direct la păcănele pentru că sunt, repet, în proximitatea unităţilor şcolare. E foarte simplu să faci acest lucru când ai tentaţia sub nas", a spus luni preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.

Gorghiu a mai subliniat în plen că legislaţia în acest domeniu trebuie să fie din ce în ce mai strictă.

Legislaţia în vigoare (OUG 77/2009) interzice doar ca sălile de jocuri de noroc să fie în incinta unităţilor de învăţământ, a campusurilor aferente acestora, centrelor de cultură, spitalelor şi bisericilor.

BIHOREANUL a publicat, la începutul lunii februarie, un articol care prezintă modul în care funcţionează industria jocurilor de noroc, care poate fi controlată doar de Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN), nu şi de o instituţie locală. Astfel, principalele zone ale Oradiei, inclusiv centrul istoric, au fost împânzite de case de pariuri sportive şi de păcănele, unde zilnic păşesc o mulţime de dependenţi. Unele persoane au fost atrase prin campanii agresive pe site-urile dedicate acestei afaceri. Printre victimele cu care BIHOREANUL a discutat se numără şi un tânăr de 22 de ani din Oradea, care duce o bătălie grea pentru a scăpa de această dependență. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!