Locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ vor avea ocazia să se pronunţe cu privire la modul în care şi-ar dori să arate zona centrală a Oradiei. Primăria organizează vineri, de la ora 17, în sala "Traian Moşoiu", o dezbatere publică pe tema reabilitării Ansamblului Urban Piaţa Unirii - Piaţa Ferdinand.

Conform unui comunicat al Primăriei, în cadrul întâlnirii vor fi prezentate variantele de reabilitare a zonei centrale propuse de municipalitate. Cele trei proiecte propuse au la bază planurile concepute în 1926 de celebrul arhitect român Duiliu Marcu.

În prima variantă, propusă de arhitectul Emodi Tamas, Piaţa Unirii ar urma să fie pavată integral, iar suprafeţele înierbate eliminate în totalitate. Cea de-a doua variantă, formulată de arhitectul Anemari Szabo, propune refacerea celor două fântâni din perioada interbelică şi păstrarea zonelor verzi din jurul statuii lui Mihai Viteazul. Cea de-a treia soluţie aparţine arhitectului Hora Goga şi este o variantă a actualei imagini a Pieţei Unirii.

Municipalitatea are nevoie de opinia orădenilor pentru a putea finaliza planurile de reabilitare a zonei centrale înainte de a depune proiectul la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Valoarea estimată a investiţiei se ridică la circa 4 milioane de euro.

Citeşte mai mult despre planurile municipalităţii în articolul: "Oradea, frumoasa din tinereţe"