"Neruşinare" 

"Bărbăţia" câinilor vagabonzi a băgat zâzania în rândul consilierilor locali. Aliaţi tradiţionali ai primarului Ilie Bolojan, consilierii locali ai UDMR prezenţi luni la dezbaterea publică organizată pe marginea propunerii Primăriei de introducere a sterilizării obligatorii au respins vehement proiectul liberalilor.

Circa 50 de orădeni veniţi să ia parte la dezbateri au asistat surprinşi minute în şir la "contrele" aliaţilor din Consiliul Local. "Din câte ştiu eu iniţiatorul acestei propuneri este domnul primar Ilie Bolojan şi nu îl văd alături de noi la acestă întâlnire", a atacat consilierul Sarkozi Zoltan care a ţinut să precizeze că "de obicei iniţiatorul unui proiect îl şi susţine public".

Consilierul nu s-a arătat impresionat nici măcar de răspunsul organizatorilor dezbaterilor care au spus că primarul Ilie Bolojan este în delegaţie la Bucureşti. "Nu cred că noi, consilierii UDMR vom fi convinşi la această dezbatere cu privire la obligativitatea introducerii sterilizării", a ţinut să fie clar Sarkozi.

Prezent la întâlnire, consilierul local Daniel Vulcu a replicat afirmând că dezbaterea nu stă în prezenţa unei singure persoane, chiar dacă este vorba de primar. "Ne-am întâlnit pentru a dezbate un proiect propus de Primărie. În absenţa domnului primar cred că suntem aici suficiente persoane pentru a purta o discuţie. Eu unul, sunt pentru sterilizare", a afirmat consilierul.

Schimbul de replici dintre liberali şi udemerişti a fost curmat de intervenţia unui vârstnic din sală. "Păstraţi-vă certurile pentru şedinţe. Nu ne-am adunat aici ca să vă ascultăm pe voi. Neruşinare!", a replicat orădeanul.

Între castrare şi contraceptive

Participanţii la dezbaterea de luni s-au împărţit de la bun început în două tabere formate din susţinători ai tezei sterilizării câinilor şi apărători ai ideei obligativităţii tratamentului cu contraceptive.

Reprezentanţii Primăriei, ai SOS Dogs şi ai Asociaţiei Chinologice Bihor, precum şi o parte din orădenii prezenţi în sală, au militat pentru sterilizare argumentând că este singura măsură care va duce la dispariţia fenomenului abandonului de căţei provenind din gospodăriile orădenilor.

"Cei care nu doresc să îşi sterilizeze animalul vor avea posibilitatea de a plăti o contribuţie de 100 lei pe an, bani din care vor fi îngrijiţi câinii de la SOS Dogs şi se vor face ţarcuri pentru câini", a afirmat moderatorul întâlnirii, directorul adjunct al Direcţiei Juridice, Diana Birău. Directoarea a afirmat că, în principiu, un iubitor de animale nu ar avea nimic împotrivă să facă o donaţie pentru ajutorarea câinilor comunitari.

Atac la dreptul la proprietate

Propunerea municipalităţii nu a fost însă pe placul unei părţi consistente din participanţii la dezbatere. "În calitate de cetăţean, dreptul meu la proprietate este inviolabil, ori prin acest proiect Primăria dispune ce să fac cu câinele meu! Şi apoi, eu ştiu că în România se aplică încă prezumţia de nevinovăţie dar totuşi văd că suntem consideraţi vinovaţi şi suntem acuzaţi că ne lăsăm câinii să se împerecheze şi apoi aruncăm puii în stradă", a protestat o orădeancă.

În replică la propunerea municipalităţii, medicul veterinar Jankay Ferdinand a afirmat că sterilizarea presupune o operaţie care nu este câtuşi de puţin sigură. "Pentru că nimeni în lumea aceasta nu poate da garanţii 100% că animalul, chiar sănătos fiind, se va trezi după operaţie, înainte ca aceasta să aibă loc proprietarul este rugat să semneze un formular de consimţământ prin care, conştient de riscuri, declară că este de accord cu procedura. Primăria nu poate hotărî că orădeanul trebuie să îşi dea obligatoriu consimţământul!", a spus veterinarul.

În plus, Jankay a propus ca animalele cu stăpân să fie tratate tot la şase luni cu o injecţie contraceptivă care presupune riscuri mult mai mici, propunere primită cu aplauze de o parte din cei prezenţi la dezbatere.

Tonul aprins pe care s-au purtat discuţiile au făcut ca întâlnirea să se încheie fără o concluzie clară, urmând ca propunerile formulate de orădeni să fie preluate sub o formă sau alta în proiectul de hotărâre pe care Primăria îl va introduce pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de la sfârşitul lunii iulie. Unde consilierii UDMR şi PNL se vor putea certa în voie...

Citeşte pe aceaşi temă şi "Operaţiunea castrarea: Bolojan a pus gând rău câinilor din Zona Metropolitană"