Promenada de pe malul stâng al Crişului Repede, de lângă Primăria Oradea, a devenit cel mai nou punct de atracţie din oraş, după ce marţi seara a pornit iluminatul arhitectural.

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, lucrările sunt aproape finalizate, însă muncitorii mai au de făcut câteva retuşuri. "Se mai lucrează la ultimele detalii, se reface zona unde a fost montat gazonul pe o căldură foarte mare şi mai trebuie să ajungă o copertină", a declarat, miercuri, Mircea Mălan, la solicitarea BIHOREANULUI.

Sistemul de iluminat este în continuare în probe. "Iluminatul arhitectural are scopul de a asigura o luminozitate suficientă pentru promenadă, dar şi să pună în valoare elementele de arhitectură", a adăugat viceprimarul. 

Marți seara câțiva orădeni au coborât pe malul Crișului Repede pentru a se bucura de noua promenadă. 

Proiectul care a prevăzut transformarea malului stâng al Crişului Repede în aval de Podul Ladislau într-o zonă pietonală a fost unul complex şi a debutat în 2018 cu lucrări care au constat, între altele, în consolidarea zidului de sprijin din dreptul Primăriei printr-o tehnică modernă, suprabetonări ale elevaţiei zidului pe o lungime de 642 metri, refacerea aleii pietonale pe coronamentul zidului, inclusiv montarea de noi balustrade, refacerea protecţiei prin înierbare taluzuri, realizarea de rampe şi scări pentru asigurarea accesului pietonal.

Acestea au continuat ulterior cu amenajarea zonei, astfel încât să devină un punct de atracţie pentru orădeni şi turişti.

Lucrările de amenajare au fost efectuate de asocierea firmelor Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolution şi Iriconstruct şi, potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei Oradea, acestea au costat 9,9 milioane de lei plus TVA, proiectul fiind realizat cu fonduri europene.