Primăria Oradea va supraimpozita anul viitor cu 500% proprietarii a 330 de imobile neîngrijite.

Impozitul "amendă"

Consiliul Local Oradea a aprobat joi în bloc pachetul de hotărâri privind aceste imobile. "Numărul clădirilor cu supraimpozitare de 500% în anul 2023 va fi 330", a declarat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit edilului, numărul imobilelor supraimpozitate se menţine constant, în condiţiile în care în fiecare an unele clădiri intră în reabilitare şi sunt scoase de pe le listă, iar altele sunt identificate de angajaţii municipalităţii ca fiind într-o stare tehnică neîngrijită.

Printre acestea se numără imobile precum cele situate pe străzile Parcul Traian 7, Traian Moşoiu 20, Cuza Vodă 17, Republicii 47 şi altele.

"Dacă până acum doi ani supraimpozitarea se referea la imobil, de anul trecut se referă la proprietar. Dacă într-o clădire sunt trei proprietari, sunt adoptate trei hotărâri de Consiliu Local. Astfel, dacă unul dintre proprietari nu doreşte să reabiliteze imobilul, iar altul doreşte (n.r. dar vecinii se opun), se instituie într-un cont o taxă de reabilitare, iar cel care a depus-o nu mai e supraimpozitat", a spus Birta.

Ori renovare ori impozit mărit!

Celor 330 de clădiri supraimpozitate se mai adaugă încă 94 de imobile neîngrijite, dar pentru care proprietarii și-au scos autorizaţie de construcţie și urmează să înceapă lucrările de reabilitare.

"Avem 94 de imobile care au fost propuse pentru supraimpozitare, dar aceasta s-a suspendat pentru că proprietarii au anunţat începerea lucrărilor de refacere. Dacă aceștia îşi reabilitează clădirile nu vor plăti impozit majorat, dar dacă nu, vor fi supraimpozitați cu 500% inclusiv retroactiv", a declarat primarul.

În astfel de situaţii se află clădiri precum cele din străzile Gheorghe Doja 9, Republicii 67, Roman Ciorogariu 28, Primăriei 48 şi altele.

Mega-impozit şi la terenuri

Tot în cursul anului viitor municipalitatea va supraimpozita cu 50% proprietarii a 12 terenuri construibile dar ţinute goale în zone aglomerate ale oraşului. Printre acestea se numără amplasamente situate în străzi precum Evreilor Deportaţi 21, Apostol Andrei 22 ori Petofi Sandor 18-12.

Un impozit mai consistent, majorat cu 500%, vor plăti în schimb proprietarii terenurilor neîngrijite situate pe străzi precum Ogorului 77 D, Rădăuţilor 34 ori Calea Sântandreiului 12.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!