Studiul realizat de firma Proarh cu privire la starea faţadelor clădirilor din centrul istoric al Oradiei a fost finalizat. Făcut de specialişti pe 173 de străzi, din care 29 sunt artere principale, studiul a scos la iveală că din cele 3.518 clădiri evaluate 1.744 au faţadele neîntreţinute, iar proprietarii lor cad sub incidenţa taxei speciale prevăzute de Regulamentul privind contribuţia la reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Ansamblului Urban - Centrul Istoric Oradea.

Conform studiului, 1.167 de clădiri au faţadele întreţinute, 201 construcţii au suportat intervenţii neadecvate, 182 de imobile au împrejmuirile neîntreţinute, iar 172 imobile sunt încă în diferite stadii de reabilitare.

Vine taxa!

Studiul întocmit la comanda municipalităţii va folosi funcţionarilor Primăriei la impunerea taxei speciale pentru faţadele neîntreţinute. "Din data de 2 august a demarat acţiunea de înştiinţare a proprietarilor clădirilor persoane fizice şi de debitare a taxei pentru faţadele neîntreţinute", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prezent la întâlnire, arhitectul Ernest Pafka, realizatorul studiului, a spus că documentul va folosi inclusiv la sancţionarea intervenţiilor nepotrivite la faţade. "Am descoperit 201 de cazuri de faţade întreţinute, dar întreţinute prost, pentru că s-au făcut intervenţii nepotrivite în urma cărora, de exemplu, au fost distruse decoraţiunile şi s-a schimbat aspectul clădirii prin montarea de tâmplărie PVC. Opinez că nu este îndreptăţit să beneficieze de facilităţi cineva care a făcut intervenţii dăunătoare", a spus arhitectul.

Buni de plată

Conform regulamentului în vigoare, proprietarii celor 1.744 de clădiri care au faţadele neîntreţinute datorează bugetului local o taxă specială care se plăteşte raportat la suprafaţa construită desfăşurată a clădirii.

Taxa pentru persoanele fizice taxa este de 2 lei pe metru pătrat pe an - pentru clădirile din centrul istoric al municipiului, respectiv de 3 lei pe metru pătrat pe an pentru imobilele care sunt declarate monument istoric.

În cazul în care construcţia se află pe una dintre cele 29 de artere din zona centrală, taxa este de 3 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile care nu au statut de monument, respectiv 4 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile monument.

Disciplinaţi cu de-a sila

Pentru persoanele juridice, taxa specială se ridică la 5 lei, respectiv 6 lei pe metrul pătrat pe an.

Deoarece în evidenţele municipalităţii imobilele deţinute de firme figurează cu valoarea declarată a acestora, iar suprafeţele construite nu au mai fost actualizate de ani de zile, persoanele juridice au fost păsuite până la data de 15 august ca să depună declaraţii pe proprie răspundere cu privire la suprafaţa construită desfăşurată a clădirii pe care o deţin. Nedepunerea declaraţiei se sancţionează cu amendă între 960 lei şi 2.400 lei.

Sumele încasate din taxa specială vor fi colectate într-un fond special din care municipalitatea va acorda împrumuturi fără dobândă pe termen de până la cinci ani orădenilor care doresc să îşi reabiliteze faţadele, dar nu dispun de mijloace financiare.