Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Mircea Gelu Budău, a anunţat marţi că instituţia pe care o conduce "se mândreşte cu bilanţul luptei cu această boală nemiloasă a cailor care este anemia infecţioasă", cunoscută sub denumirea populară de SIDA cailor.

Astfel, a spus Budău, dacă în luna mai în evidenţele DSVSA Bihor existau 637 de cai afectaţi de această boală, în prezent numărul lor a scăzut cu 587, din care 572 au fost sacrificaţi la unităţi autorizate, iar 15 au decedat înaintea sacrificării.

Problema este că nu toţi proprietarii au fost cooperanţi, a precizat şeful DSVSA, deoarece nu toţi proprietarii au fost de acord să renunţe la caii cu care îşi făceau muncile în agricultură sau la cărăuşie.

"În unele situaţii, inspectorii DSVSA au fost obligaţi să aplice amenzi, cele mai mici fiind de 3.600 de lei. Cu toate că am dat sancţiunile la limita minimă prevăzută de actele normative în vigoare, putem spune că proprietarii de cai au ieşit în pierdere, căci un cal frumos şi sănătos are o valoare de piaţă medie undeva la 2.000 de lei până la 4.000 de lei. În total, am sancţionat cu amenzi, la această valoare, 25 de proprietari de cai", a spus Mircea Gelu Budău.

Şeful DSVSA a precizat că în prezent actele normative prevăd ca atunci când un cal este depistat cu anemie infecţioasă, el trebuie evaluat de către o comisie din care fac parte reprezentanţi ai Prefecturii, ai Primăriei din localitatea unde domiciliază proprietarul, ai DSVSA şi ai Oficiului pentru Reproducţia şi Sănătatea Animalelor. "Această comisie stabileşte valoarea animalului bolnav şi întocmeşte documentele în baza cărora proprietarul trebuie despăgubit", a explicat Budău.

Directorul a precizat, de asemenea, că în cazul în care proprietarii au refuzat să predea animalele bolnave în vederea sacrificării, autorităţile sanitar-veterinare au dispus, pe lângă amenzi, şi obligativitatea ca acele animale să nu fie ţinute în acelaşi grajd cu alte animale, precum şi interdicţia de a mai fi scoase din gospodării sau tranzacţionate.