Două persoane de 43 respectiv 48 de ani din municipiul Oradea, un bărbat de 42 de ani din comuna Oşorhei, un altul de 43 de ani din comuna Rieni, o persoană de 42 de ani din Popeşti şi o alta de 43 de ani din oraşul Vaşcău au fost anchetaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor care au propus trimiterea lor în judecată pentru că au produs şi vândut ilegal peste 70.000 litri de băuturi alcoolice, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Potrivit cercetărilor, în cursul anului 2007, cele şase persoane au utilizat alcool etilic achiziţionat fără forme legale de la un furnizor din Maramureş, ca materie primă pentru fabricarea de votcă, rom, brandy şi alte sortimente de băuturi alcoolice, activitate ce s-a desfăşurat în trei imobile de pe raza judeţului Bihor.

"Băuturile alcoolice, produse cu ajutorul unor instalaţii rudimentare şi îmbuteliate în flacoane de diverse mărimi, erau ulterior comercializate fără documente legale către diverse persoane fizice şi juridice din Bihor, în vederea valorificării acestora. În acest fel au fost comercializaţi peste 70.000 litri de băuturi alcoolice, iar prin neevidenţierea contabilă a acestor operaţiuni comerciale, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 967.479 lei", a declarat inspectorul principal Alina Dinu.

Miercuri, după finalizarea cercetărilor, poliţiştii au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de trimitere în judecată a suspecţilor pentru evaziune fiscală respectiv producerea şi comercializarea ilegală de produse accizabile. Totodată, pentru recuperarea prejudiciului, poliţiştii au aplicat sechestru asupra bunurilor imobile ale celor şase persoane.