Simplu şi foarte bănos, veros cât încape, dar 100% legal. Aceasta e reţeta prin care un sătmărean face milioane de euro, iar zeci şi zeci de primării comunale din întreaga ţară înregistrează găuri imense în bugete, se trezesc cu conturile blocate, ba antrenează în blocajul lor şi Finanţele Publice.

În Bihor au păţit-o patru primării ai căror reprezentanţi au iscălit acte prin care acceptau ca o firmă să le facă "moca" site-uri şi arhive digitale, dar cu penalităţi monstruoase, de 1%, pentru fiecare zi de întârziere a plăţilor. Ulterior, au trebuit să achite sute de mii de lei, chiar dacă serviciile achiziţionate au fost nefuncţionale. Două dintre ele n-au avut atâta bănet, aşa încât conturile le-au fost blocate, la fel păţind şi Direcţia Finanţelor Publice, instituţie care le-a aprobat efectuarea de plăţi curente pentru salarii şi utilităţi. Urmarea? "Recuperatorii" angajaţi de sătmăreanul Sergiu Bălbăşan, afacerist care şi-a asigurat "spate" politic, pe rând, la PRM, PDL şi Forţa Civică, au încercat să pună mâna până şi pe maşinile Finanţelor.

A semnat ca primarul

04_Nagy_Miklos_bihoreanul.jpgPrimarul de Sălard, Nagy Miklos (foto), n-o să uite câte zile o avea ţeapa pe care a încasat-o cu 6 ani în urmă şi ale cărei urmări le-a "rezolvat" abia anul trecut, cu preţul prăpădirii a peste 130.000 lei din banii comunei. "În 2008, în luna mai, a venit la noi un domn care ne-a spus că toate primăriile sunt obligate să aibă site-uri şi că firma pe care o reprezintă, Kyo Inc SRL din Satu Mare, o să ne facă unul şi nouă, gratis", îşi aminteşte edilul. Oricât pare de neverosimil, după o singură discuţie, consultându-se doar cu agentul agricol al Primăriei, Nagy a semnat o convenţie în acest sens cu reprezentantul firmei. "Contractul abia se putea citi, era scris cu litere foarte mici", spune contabila Primăriei, Viorica Neagu.

Cert e că, în aceeaşi zi, necunoscutul a instalat pe calculatorul instituţiei un program informatic care, spunea el, "va fi validat în 24 de ore", iar apoi site-ul va fi funcţional. "Nici după 24 de ore şi nici după câteva luni nu a fost funcţional", spune contabila. Cum nimeni nu cerea totuşi vreun ban pentru "serviciu", până la finalul verii aceluiaşi an niciun reprezentant al Primăriei nu s-a mai interesat să afle motivele.

"În august 2008 ne-am trezit că am primit o factură de 7.900 lei aferentă contractului din primăvară". Abia atunci actul a fost citit cu atenţie, edilul realizând că se obligase, de fapt, să achite un preţ de trei ori mai mic, dar cu penalităţi de întârziere de 1% pe zi. La o lună de întârziere asta însemna un plus de 30%, iar după trei luni valoarea iniţială a contractului practic era dublată.

Poprire pe cont

"Automat i-am sunat pe cei de la firmă să vină să instaleze ca lumea programul, dar nu ne-a răspuns nimeni. Au răspuns numai după ce au curs penalităţile şi mai mult, iar atunci ne-au ameninţat că o să ne dea în judecată", îşi aminteşte primarul Nagy Miklos.

Ameninţarea, de altfel, a şi fost concretizată. Kyo Inc SRL a deschis un proces la Satu Mare, obţinând câştig de cauză, astfel că Primăria Sălard a fost obligată să achite suma prevăzută în contract, plus 1% penalităţi până la stingerea efectivă şi completă a datoriei. Pentru punerea în aplicare a sentinţei, firma a apelat la un executor judecătoresc, care a pus poprire pe contul instituţiei, deschis la Trezoreria Oradea.

"Aproape doi ani, până în 2013, am avut contul blocat. De fiecare dată când trebuia să facem plăţi curente, pentru salarii ori utilităţi, a trebuit să prezentăm la Trezorerie o declaraţie specială, că plăţile sunt în interes public, conform unei Ordonanţe de Guvern şi unui Ordin al Finanţelor", spune contabila.

Penalităţi la penalităţi

04_Teodor_Matica_bihoreanul.jpgPrimarul comunei Avram Iancu, Teodor Matica (foto), a păţit-o aproape la fel, cu diferenţa că, atunci când s-a trezit cu factura şi a aflat că are de achitat penalităţi, a început să le plătească. Dar tot degeaba, căci i-au fost calculate altele. "Prin 2009, a venit cineva care a spus că este de la Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată, şi că toate primăriile trebuie să-şi facă arhive electronice", spune Matica. Din cauza denumirii, omul a crezut că avea de-a face cu o instituţie a statului, dar se înşela - era tot un SRL, şi tot al aceluiaşi sătmărean care deţine şi Kyo Inc, Sergiu Bălbăşan, însă înregistrat la Braşov.

Numai că asta avea s-o afle mai târziu, după mai bine de o lună, când s-a trezit cu o factură ce stipula o valoare iniţială de 7.000 lei, dar cu penalităţi de 1% pe zi. Speriat, primarul a dispus plata, dar între timp firma dăduse deja în judecată Primăria. Iar la Braşov a câştigat procesul, demonstrând că instituţia i-a achitat doar suma din contract, nu şi penalităţile. La capătul litigiului, încheiat după trei ani, datoria se ridicase deja la 80.000 lei. Ceva mai ieftin decât cea a Primăriei Sălard, care a totalizat 134.000 lei.

Finanţele, terţ poprit

Până ce primăriile au reuşit să achite banii către firme, în afacere a fost implicată, ca victimă colaterală, şi Direcţia Finanţelor Publice Bihor, care anul trecut s-a ales, la rându-i, cu conturile blocate, iar la un  moment dat risca inclusiv să rămână fără parcul auto, ceea ce i-ar fi paralizat întreaga activitate, ba chiar a tuturor instituţiilor publice din judeţ.

04_Ioan_Mihaiu_bihoreanul.jpg"La instanţele din Satu Mare şi din Braşov, firmele au obţinut poprirea pe conturile primăriilor. În baza Ordonanţei de Guvern 22/2002 şi a Ordinului ministrului Finanţelor Publice 2.236/2011, care restricţionează condiţiile în care pot fi executate silit conturile instituţiilor publice, am aprobat totuşi celor două primării efectuarea de plăţi curente. În această situaţie, firmele s-au îndreptat împotriva noastră", spune Ioan Mihaiu (foto), şeful Finanţelor.

Concret, DGFP Bihor (în prezent Administraţia Judeţeană a Finanţelor Bihor) s-a trezit de două ori cu conturile blocate. "Am avut probleme inclusiv cu plata salariilor pentru cei peste 500 de angajaţi ai noştri", spune Mihaiu. Cum, însă, instituţia a reuşit deblocarea conturilor, ulterior s-a trezit că executorul angajat de cele două firme a descins la sediul din Centrul Civic, pretinzând nici mai mult, nici mai puţin, decât ridicarea maşinilor Finanţelor.

Escrocherie naţională

În întreaga ţară, după cum se poate constata pe internet, cele două firme au păcălit aproximativ 100 de alţi primari, din toate zonele geografice, din Ardeal până în Oltenia şi Moldova, cei mai mulţi fiind din Vaslui şi Gorj. Modul de operare a fost, în toate cazurile, acelaşi. În Bihor, au mai fost ţepuite primăriile din Batăr şi Finiş, dar edilii acestora au plătit penalităţi mai mici, de până la 50.000 lei, fără a mai aştepta să ajungă cu conturile blocate.

În final, şi cei din Sălard şi Avram Iancu au scăpat de executare fiindcă au acceptat plata în rate a datoriilor. "Primarii au avut impresia că dacă în joc au fost sume mici nu vor avea probleme, dar au ajuns ca de la câteva mii de lei să plătească sute de mii. Câte nu se pot face într-o comună cu atâţia bani?", se întreabă, retoric, şeful Finanţelor.

Culmea e, însă, că nici edilul din Sălard, nici cel din Avram Iancu, nu au scos banii din buzunarele proprii, deşi paguba produsă bugetelor locale a fost cauzată de propria neglijenţă. Ba, ambii au fost realeşi în 2012 pentru încă un mandat, cu riscul de a-şi repeta isprava...


HOŢUL STRIGĂ HOŢII
Escroc cu carnet de partid

Sergiu Bălbăşan, afaceristul care controlează firmele Kyo Inc SRL şi Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL, este descris de presa sătmăreană ca un escroc cu veleităţi de politician. Fost candidat PRM la Primăria Satu Mare, apoi pretendent la şefia PDL, iar anul acesta candidat din partea Forţei Civice la alegerile parlamentare parţiale, Bălbăşan şi-a mai înfiinţat firme cu denumiri de instituţie, menite a impresiona şi induce în eroare credulii, cum ar fi Baza de Date a Fondurilor Speciale SRL.

Cu Kyo Inc SRL, individul a acumulat datorii la bugetul de stat de 800.000 euro, de care a scăpat prin cesionarea acţiunilor către alte două firme, Kyo Consultancy Ltd şi Niele Trading Ltd, ambele off-shore-uri înregistrate în Cipru.

Deşi BIHOREANUL a încercat să-l contacteze la numerele de telefon ale firmelor pe care le controlează, la niciunul nu a răspuns nimeni. Cert e că, plin de tupeu, pe pagina de Facebook afaceristul şi-a postat drept motto un citat din Mihai Răzvan Ungureanu, cum că "Nu suntem o ţară săracă, suntem o ţară furată". Ştie el ce ştie!