Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, joi, în cazul lui Florenţiu Nuţu Simionescu, comisarul Gărzii Financiare Bihor trimis în judecată de procurorii DNA Oradea în iunie 2012 sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată, după ce a recunoscut că a încasat taxe de protecţie în valoare de 15.000 euro pentru protejarea grupării evazioniste coordonată de patronul Trei G, Ion Govoreanu.

Fostul comisar a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, decizia fiind definitivă.

Florenţiu Nuţu Simionescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012. Potrivit rechizitoriului, i se impută că, în perioada octombrie 2008 - iulie 2009, prevalându-se de influenţa pe care ar avea-o faţă de comisari din cadrul Gărzii Financiare, a încasat 15.000 euro de la Emil Pop, pentru a proteja trei dintre firmele acestuia, implicate în suveica evazionistă coordonată de naşul său de cununie, patronul Trei G.

Suma reprezenta o taxă de protecţie, pentru ca verificările făcute la societăţile respective să se limiteze la constatarea unor abateri minore, soldate cu avertismente şi amenzi nesemnificative, de maxim 2.000 lei. În acest timp, beneficiind de protecţia comisarului, bugetul de stat a fost fraudat cu peste 30 milioane lei.

Pe 31 mai 2012, Simionescu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar pe 1 iunie, data la care fostul comisar a fost trimis în judecată, procurorii au înlocuit această măsură cu cea a obligării de a nu părăsi localitatea pe un termen de 30 de zile.

Prima sentinţă s-a dat în decembrie 2012, când Tribunalul Bihor a decis să-l condamne pe fostul comisar la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani. Totodată, judecătorii au dispus ca Simionescu să restituie cei 15.000 euro către Emil Pop, cel care, de altfel, l-a şi denunţat.

Sentinţa a fost atacată atât de Simionescu, care voia o reducere a pedepsei, cât şi de procurorii DNA, care au considerat-o mult prea blândă. În ianuarie anul trecut, Curtea de Apel Oradea a schimbat soluţia, majorând pedeapsa la 3 ani de închisoare cu executare, soluţia mai aspră fiind menţinută, joi, de Înalta Curte.

În ceea ce-l priveşte pe "protejatul" comisarului, Ion Govoreanu a fost şi el trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alţi şapte afacerişti, pentru evaziune fiscală care a creat un prejudiciu de peste 22,5 milioane de euro bugetului de stat. Procesul "lotului" Govoreanu se judecă la Tribunalul Bihor.