Tribunalul Bihor a pronunţat sentinţa în cazul lui Florenţiu Nuţu Simionescu, comisarul Gărzii Financiare Bihor trimis în judecată de procurorii DNA Oradea în iunie acest an sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată, după ce a recunoscut că a încasat taxe de protecţie în valoare de 15.000 euro pentru protejarea grupării evazioniste coordonată de patronul Trei G, Ion Govoreanu.

În urma procesului, Simionescu a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani.

Potrivit sentinţei, comisarul are obligaţia ca, în termenul de încercare, să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă.

Totodată, judecătorii au dispus ca Simionescu să restituie sumele încasate ca taxă de protecţie, în valoare de 15.000 euro, către Emil Pop, finul de cununie al omului de afaceri Ion Govoreanu, care i-a plătit şi care, în vara acestui an, l-a denunţat.

Până când denunţătorul îşi va recupera întreaga sumă de bani, judecătorii au decis să menţină sechestrul asigurator instituit în timpul anchetei penale asupra bunurilor mobile şi imobile ale comisarului.

Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată atât de comisarul Gărzii Financiare, în prezent suspendat din funcţie, cât şi de procurorii DNA Oradea, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea

Florenţiu Nuţu Simionescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie acest an. Potrivit rechizitoriului, comisarului i se impută că, în perioada octombrie 2008 - iulie 2009, prevalându-se de influenţa pe care ar avea-o faţă de comisari din cadrul Gărzii Financiare, a încasat 15.000 de euro de la Emil Pop, pentru a proteja trei dintre firmele acestuia, implicate în suveica evazionistă coordonată de naşul său de cununie, patronul Trei G.

Suma reprezenta o taxă de protecţie, pentru ca verificările făcute la societăţile respective să se limiteze la constatarea unor abateri minore, soldate cu avertismente şi amenzi nesemnificative, de maxim 2.000 de lei. În acest timp, beneficiind de protecţia comisarului, bugetul de stat a fost fraudat cu peste 30 milioane de lei.

Pe 31 mai Simionescu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar pe 1 iunie procurorii au înlocuit această măsură cu cea a obligării de a nu părăsi localitatea pe un termen de 30 de zile.