Ioan Urs, 57 de ani, patronul firmei Ursus din Oşorhei, personaj celebru la finele anilor 90, urmărit internaţional pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, a fost depistat miercuri de poliţişti, pe raza municipiului Oradea. Potrivit surselor BIHOREANULUI, afaceristul a fost legitimat întâmplător pe stradă de un agent de ordine, care apoi i-a chemat pe colegii care îl aveau în atenţie.

„Condamnatul a fost preluat şi reţinut în Arestul IPJ Bihor de poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, iar în cursul acestei zile (joi - n.r.) urmează a fi încarcerat în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei", a anunţat Inspectoratul de Poliţie Bihor.

Tribunalul Bihor a emis faţă de Ioan Urs, în anul 2000, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, după ce patronul fusese condamnat la 12 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Afaceristul fusese acuzat că a achiziţionat bunuri şi produse de la diferite societăţi comerciale, folosindu-se de file cec fără acoperire, provocând prin faptele comise un prejudiciu de aproximativ 2,8 miliarde lei vechi.

Cazul lui Ioan Urs a stârnit în anii trecuţi numeroase controverse. Afaceristul a mai fost trimis în judecată pentru fraude bancare şi deturnarea unor credite de 700 milioane de lei vechi, dar a fost achitat de fostul judecător Mihai Viorel, în prezent în închisoare pentru corupţie. Sentinţa a rămas definitivă deoarece nu a fost atacată de Parchet, dintr-o eroare ce a fost imputată actualului prim-procuror al Parchetului Bihor, Viorel Gavra, şi pentru care acesta a fost cercetat administrativ.

Condamnat în dosarul privind înşelăciunea cu file cec la cei 12 ani de închisoare, Urs a beneficiat de ajutorul aceluiaşi Mihai Viorel, care, în complet cu un alt magistrat acuzat de corupţie, Adrian Popa, a dispus, în 2002, suspendarea executării pedepsei cu închisoarea. După acea sentinţă, afaceristul s-a şi făcut nevăzut. Cei doi judecători au fost cercetaţi de pentru favorizarea infractorului, dar procurorii nu au putut dovedi atunci vreo faptă de corupţie.

UPDATE:

În prezent, patronul se află încarcerat în Penitenciarul Oradea. Contactat de BIHOREANUL prin intermediul reprezentanţilor instituţiei, Ioan Urs a refuzat să facă declaraţii pe marginea poveştii sale. El a spus doar că nu ar fi fost prins de Poliţie, ci s-ar fi predat singur autorităţilor, pentru a-şi "clarifica" situaţia, şi că în ultimii 8 ani s-ar fi "plimbat prin Europa".