Salariații Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Bihor, la fel ca toți colegii lor din țară, au declanșat un protest sindical, prima consecință fiind întreruperea activității timp de două ore în cursul zilei de luni, între 10.00 și 12.00.

Potrivit informațiilor transmise prin Blocul Național Sindical, la care angajații CAS-urilor sunt afiliați prin Federația Sindicală a Caselor de Asigurări de Sănătate, principalul motiv al protestului constă în nivelul scăzut al salariilor comparativ cu responsabilitatea și complexitatea activităților prestate, ceea ce a determinat și scăderea numărului de angajați.

Potrivit BNS, în ultimii ani numărul salariaților din CAS a scăzut la nivel național cu aproximativ 25%, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000, din cauza lipsei de atractivitate determinate de salarizare.

Pe de altă parte, susține BNS, volumul de lucru este extrem de mare, în vederea validării și decontării serviciilor medicale fiind verificate anual 8,5 milioane certificate medicale, 54 milioane rețete și 5,7 bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113 milioane servicii de medicină primară, 37 milioane de consultații în ambulatorii și 8 milioane servicii medicale spitalicești, iar bugetul CAS se ridică la 54 miliarde lei, cel mai mare din sistemul public din România.

Sindicaliștii cer rezolvarea problemelor expuse și atenționează că întârzierea soluționării lor va avea consecințe asupra nedecontării prestațiilor medicale, cu efecte inclusiv asupra continuității tratamentelor pentru bolnavi.  

La fel ca în toată țara, și în Oradea programul de lucru este întrerupt luni între orele 10.00 și 12.00, după care va fi reluat până la ora 17.00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!