Consilierii din serviciile de Probaţiune din toată ţara, inclusiv cei din Bihor, au declanşat, luni, un conflict de muncă, pichetând Ministerul Justiţiei, dar şi sediile instanţelor de judecată, revendicările fiind de natură salarială.

În Oradea, consilierii de probaţiune au suspendat activitatea timp de două ore, iar unii dintre ei au ieşit în faţa Palatului de Justiţie purtând afişe cu revendicările lor.

"Avem doi colegi care sunt la Bucureşti, unde pichetează Ministerul de Justiţie, iar noi, ceilalţi, susţinem demersul de aici", a explicat, pentru BIHOREANUL, Florentina Pop, consilier în cadrul Serviciului de Probaţiune din Tribunalul Bihor.

Concret, 12 persoane prezente luni la serviciu la punctul din Oradea au întrerupt activitatea cu persoanele condamnate sau judecate între orele 11 şi 13, iar în cursul dimineții şi la prânz, la ora 13.50, au ieşit în faţa instanţei, pentru câte 10 minute purtând afişe cu diverse sloganuri.

"Probaţiunea a aşteptat 5 ani să se găsească o soluţie pentru corectarea salariilor calculate greşit", "Alături de colegii din Bucureşti care pichetează la Ministerul Justiţiei", "Răbdarea noastră s-a sfârşit", "De nu vrei probaţiune, la pârnaie naţiune", "Consilierii de probaţiune sunt puţini la număr, dar au multe responsabilităţi", "Suntem puţini dar poate din acest motiv nu ne vede domnul ministru" au fost unele drintre mesaje.

Consilierii de probaţiune cer ca salariile lor să fie în acord cu celelalte categorii din justiţie, vor totodată un contract colectiv de muncă, acordarea drepturilor salariale câştigate în instanțe prin decizii definitive, deoarece, în acest fel, ministerul "va evita plata unor sume majorate de dobânzi, penalităţi, cheltuieli judiciare şi de executare silită", dar şi pentru eliminarea discriminărilor existente în prezent între categoriile de salariaţi din Justiţie.

"Când am intrat eu în sistem, de pildă, salariul era la jumătate din cel al unui judecător. Acum e la o treime, în condiţiile în care cu toţii suntem ori absolvenţi de Drept, ori de Psihologie sau de Asistenţă Socială. Un consilier de probaţiune câştigă, maximum, după 20 ani de vechime, 5.700 lei", explică Pop. 

Asta în condiţiile în care, spune tot ea, activitatea consilierilor de probaţiune este complexă, mai ales din 2014, de la intrarea în vigoare a noilor Coduri penale.

La sfârşitul lui octombrie, cei 18 consilieri de probaţiune din Bihor aveau în supraveghere 1.671 de persoane condamnate, ale căror pedepse au fost suspendate şi, ca atare, trebuie monitorizaţi.

"Sunt monitorizaţi între 2 şi 4 ani, încercăm să-i conştientizăm, să prevenim o eventuală recidivă. Adică urmărim să vedem dacă lucrează, dacă respectă condiţiile. Unii au de efectuat muncă în folosul comunităţii şi sunt obligaţi să participe la programe de reintegrare, pe care le desfăşurăm aici, la Serviciul de Probaţiune, însă nu e toată activitatea noastră", spune consilierul. 

Înainte de pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti, angajaţii Serviciului de probaţiune întocmesc referatele de evaluare pentru toţi minorii trimişi în faţa instanţei.

"Este un fel de caracterizare, care să-l ajute pe judecător să-l cunoască şi din perspectiva socială, educaţională, preocupări, şi facem propuneri. În funcţie de propunerea noastră, instanţa aplică o măsură educativă. La fel şi pentru majori, facem rapoarte care ajută judecătorul să-l cunoască mai bine, şi să drămuiască pedeapsa", zice Pop. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!