Peste 100 de pensionari care au lucrat în mine, mai ales în mina de uraniu din Băița, s-au adunat vineri în fața Casei de Cultură din Ștei, pentru a protesta împotriva faptului că, prin recalcularea pensiilor, cuantumul acestora a fost diminuat, în contextul în care nu s-a ținut cont de grupa de muncă I, cea mai grea și mai periculoasă. 

La protestul din Ștei, aceștia au transmis: „Vrem pensii normale, nu momeli guvernamentale”.

Ei au vorbit despre demersurile pe care le-au făcut, prin reprezentanți, pentru remedierea situației, dar au menționat și că, de pildă, nu au primit niciun răspuns de la Avocatul Poporului. „Suntem lăsați în voia Domnului”, a spus unul dintre protestatari. 

Potrivit inginerului Mihai Harn, unul dintre inițiatori, cei mai mulți dintre pensionarii din minerit au contactat avocați pentru a contesta în instanță deciziile de recalculare a pensiilor după rigorile Legii 360/2023. 

Amintim că, la începutul lunii septembrie, circa 500 de pensionari din zona Băița care au lucrat în minele de uraniu s-au adresat Biroului Teritorial Oradea al Avocatului Poporului, cerând ca această instituție să atace la Curtea Constituțională a României noua lege a pensiilor. 

„La toți, deși au stagii de cotizare de 15 ani, stagiul minim, până la 20 de ani, o să le scadă pensia de la 7.000 - 6.000 lei pe lună la 4.000 - 3.000 lei pe lună, pentru că practic nu se mai ține cont de grupa I de muncă, cea mai grea și mai periculoasă”, declara atunci BIHOREANULUI unul dintre inițiatorii și semnatarii petiției, Mihai Harn, inginer pensionar și fost director al exploatării miniere de uraniu de la Băița.

Pensiile foștilor mineri nu vor fi diminuate efectiv. Așa cum se știe, dacă în urma recalculării prevăzute de Legea 360/2023 se stabilește un cuantum al pensiei sub cel aflat în plată, beneficiarii vor continua să primeacă pensia la nivelul aflat în plată și acum.

Totuși, recalcularea tot îi va afecta la începutul anului viitor, când pensiile vor fi mărite cu rata inflației.

„În ianuarie urmează o nouă etapă de majorare a pensiilor, prin indexarea cu rata inflației, dar indexarea nu se va face la nivelul pensiei aflate în plată, ci la nivelul pensiei stabilit în decizia de recalculare. Prin urmare, acești pensionari vor beneficia de indexare la nivelul mai mic al pensiei stabilit prin decizia de recalculare nu de indexare calculată la nivelul aflat în plată acum. Persoanele aflate în această situație vor primi timp de 2-3 ani, cel puțin, pensiile aflate acum în plată”, a explicat pentru BIHOREANUL Laurențiu Țenț, directorul Casei Județene de Pensii Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!