Un șofer al Serviciului de Ambulanță Județean Bihor care de aproape patru ani acuză numeroase nereguli în privința angajărilor și contractelor păguboase ale conducerii instituției a ieșit să protesteze, vineri dimineață, de unul singur, în fața Tribunalului Bihor.

Bărbatul și-a „pavoazat” mașina personală cu numele magistraților care, reclamă el, clasează unul după altul dosarele șefilor SAJ Bihor, în ciuda probelor ce ar atesta abuzurile acestora în dauna banului public.

„Îi apără pe infractori”

Ambulanțierul Adrian Marcon, angajat la această instituție din 2019 după o încercare eșuată cauzată de faptul că, potrivit spuselor sale, angajările s-ar face pe bani, a ajuns în fața Tribunalului Bihor puțin înainte de ora 9, parcându-și mașina în dreptul principalei uși de acces pentru a fi văzut de justițiabili și de orădenii care trec prin zonă.

El și-a acoperit vehiculul cu numele unor magistrați - procurori ai DNA Oradea și judecători de la instanțele locale - despre care afirmă că acoperă neregulile de la SAJ pe care le-a semnalat de-a lungul anilor. „Salarii și pensii speciale pentru magistrați corupți. Oare merită?”, a scris el pe o bucată de prelată din plastic, așezată pe parbriz.

Pe o altă bucată, pusă pe capota motorului, sunt menționate numele judecătorilor Ovidiu Blaga, Patricia Popa, Adrian Buz, Alina Opriș și Dorinela Roșu, precum și ale procurorilor DNA Oradea Felicia Popovici (fostă șefă a Serviciului Teritorial), Bogdan Chiș (succesorul acesteia), Gheorghe Bercea și Lucian Rus.

„Toți îi apără pe infractori. Clasează și închid dosare privind infracțiuni cum sunt angajarea directorului economic al SAJ Bihor Liviu Sabău Popa, și a directorului tehnic Adrian Stângă ori încheierea de contracte cu Romtelecom la prețuri de 10 ori mai mari pentru că directorul economic a fost agent de vânzări la Telekom”, a declarat BIHOREANULUI ambulanțierul Adrian Marcon.

„Se fură până la Dumnezeu și toți închid ochii. Nu mi se pare normal ca magistrații cu salarii așa mari și pensii speciale să închidă dosarele”, a mai spus Marcon.

Singur contra tuturor

Angajat la SAJ Bihor din 2017, Adrian Marcon a reclamat în 2019, atât la DNA Oradea, cât și conducerii Ministerului Sănătății, că directorul economic Liviu Sabău Popa și cel tehnic Adrian Stângă, ambii foști consilieri locali PSD, au fost angajați ilegal, întâi prin numiri interimare semnate în 2015, apoi prin concursuri organizate în 2019, neîndeplinind însă condițiile pentru a se prezenta, deoarece nu aveau vechimea și specializarea corespunzătoare.

De asemenea, Marcon a dezvăluit și ilegalități făcute de conducerea SAJ Bihor în achiziția de servicii de telefonie mobilă în perioada 2016-2018, prezentând un raport al Camerei de Conturi Bihor ce atestă că acestea s-au făcut cu încălcarea legii, fără respectarea procedurilor, motiv pentru care instituția a și fost amendată. Concret, în condițiile în care până atunci SAJ Bihor plătea RDS&RCS circa 40.000 lei pe an pentru servicii de comunicații, instituția a încheiat ulterior cu Telekom contracte de 200.000 lei pe an.

Auditorii Camerei de Conturi au descoperit în 2019 și alt detaliu rușinos, și anume că în schimbul contractelor, Telekom a oferit SAJ Bihor, ca bonusuri, calculatoare, smartphone-uri şi tablete, „active corporale fixe în valoare de 19.456 lei şi obiecte de inventar de 74.934 lei” care au fost „dosite” de şefi, nefiind înregistrate în evidenţele instituţiei decât „în timpul auditului”, după ce şmecheria a fost descoperită.

Deși ambulanțierul a sesizat DNA Oradea în legătură cu aceste aspecte, procurorii au clasat dosarele, iar procesele intentate la instanțele din Oradea s-au încheiat fără ca judecătorii să-i dea dreptate lui Marcon.

Pe de altă parte, șefii SAJ Bihor s-au apărat constant, afirmând că nu au încălcat nicio lege, iar ambulanțierul interpretează greșit lucrurile.