Cu câteva minute înaintea orei 14.30, în Parcul Traian s-au strâns, vineri, aproximativ 30 din cei 36 de salariaţi ai Direcţiei Regionale Vamale ce anunţaseră un protest împotriva deciziei de a fi mutaţi, cu sediu şi cu locuri de muncă, la Cluj.

Protest cu stânjeneală

Câteva minute bune, protestatarii puteau fi confundaţi cu un grup ajuns în faţa Prefecturii doar pentru a sta la soare dacă nu s-ar fi aşezat cu toţii sub coroana copacului de lângă cafeneaua Chanson. Oamenii nu au scos niciun afiş sau vreun banner şi nu au scandat niciun slogan. Abia după ce jurnaliştii strânşi la faţa locului i-au întrebat de ce se află acolo, una dintre protestatare a început să explice motivul.

"Suntem obligaţi fie să ne mutăm la Cluj, fie să rămânem fără locuri de muncă", a spus Delia Talpoş. Aceasta a amintit că la finele lunii august preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, a făcut o vizită la Oradea, anunţându-i pe cei 36 de angajaţi că din data de 10 septembrie trebuie să se prezinte la serviciu la Cluj, unde va fi mutat sediul Direcţiei Vamale Oradea.

Promisiuni nerespectate

"Am protestat atunci şi am cerut sprijinul autorităţilor, deoarece decizia ridică o mulţime de probleme economice şi sociale, am trimis şi un memoriu la Prefectură, în care am argumentat motivele pentru care decizia nu ar fi corectă", a spus Talpoş.

Aceasta a amintit că problemele colegilor săi au început încă în 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană, când Direcţia Regională Vamală Oradea a fost rebotezată ca Direcţia Regională Vamală Cluj, dar cu sediul la Oradea. Ulterior, în august 2013, instituţia a intrat în subordinea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Cluj, la fel ca fosta Direcţie a Finanţelor Publice Bihor, transformată în simplă Administraţie Judeţeană.

"După memoriul depus de noi la Prefectură în august, diverşi politicieni ne-au promis sprijin", a mai spus reprezentanta protestatarilor, referindu-se la declaraţiile preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, cum că "mutarea este o mare greşeală" şi că, în urma unei intervenţii pe care ar fi făcut-o la vicepremierul Liviu Dragnea acesta l-ar fi asigurat că anul acesta (an electoral) nu se va lua nicio decizie în privinţa mutării la Cluj, alte intervenţii similare fiind făcute de senatorul PSD Florian Bodog şi de deputatul PSD Ioan Roman la ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Degeaba, însă. "Între timp, am primit de la preşedintele ANAF încă o decizie, să ne prezentăm la serviciu la Cluj din 20 octombrie", a mai spus Delia Talpoş.

Justiţia sau Partidul?

De altfel, cei 36 de salariaţi ai Regionalei Vamale au deschis şi o acţiune în contencios administrativ, la Tribunalul Bihor, unde au cerut suspendarea aplicării deciziei preşedintelui ANAF. Acest "detaliu" le-a şi fost reproşat de preşedintele PSD Ioan Mang într-o declaraţie publică, săptămâna aceasta, politicianul sugerând că dacă oamenii nu ar fi uzat de dreptul cetăţenesc de a se adresa Justiţiei totul s-ar fi "aranjat" pe linie de partid. "Niciun politician nu ar trebui să ne critice pentru acest lucru, fiindcă este un drept al oricărui cetăţean de a apela la Justiţie", i-a răspuns, vineri, un protestatar.

În timp ce jurnaliştii notau spusele "manifestanţilor", trei dintre aceştia au urcat spre biroul prefectului Claudiu Pop, pentru a-i înmâna un nou memoriu, ce conţine - potrivit spuselor lor - aceleaşi argumente expuse şi în septembrie: mutarea sediului Regionalei Vamale la Cluj ar fi contraproductivă, deoarece aici este frontiera şi în Bihor sunt cei mai mulţi fabricanţi de produse accizabile care trebuie controlaţi pentru a depista eventualele fraude fiscale.

Ulterior, jurnaliştii au încercat să intre în sediul Prefecturii, dar jandarmii au avut consemn să nu permită accesul. În clădire aflându-se şi sediul Consiliului Judeţean, unde liderul PSD Bihor, Ioan Mang, este vicepreşedinte, reporterii au încercat să afle ce poziţie adoptă acum, când vameşii îi reproşează că nu se ţine de promisiunile făcute în septembrie, dar în zadar: Mang a avut grijă să plece din timp de la serviciu.

"În analiză"

După plecarea protestarilor, jurnaliştii au primit acces în Prefectură, unde alte explicaţii le-au fost furnizate de prefectul Claudiu Pop, care a spus că încă ar mai exista speranţe pentru angajaţii Direcţiei Regionale Vamale.

"Au urcat la mine trei reprezentanţi ai salariaţilor care au depus un memoriu, iar acesta se trimite acum la Bucureşti. Oricum, la ora 14.00, am vorbit cu preşedintele ANAF, care mi-a spus că în continuare oportunitatea mutării sau nu la Cluj a sediului Direcţiei Regionale Vamale se analizează. Se are în vedere la nivel guvernamental ca oamenii care nu vor dori să se mute la Cluj să aibă locuri de muncă aici", a declarat prefectul.

Când se va lua o decizie? "Nu am încă o estimare de timp pentru acest lucru", a adăugat Pop.

Citiţi pe această temă şi "Angajaţii Direcţiei Vamale Oradea, protest împotriva unei aberaţii costisitoare: mutarea la Cluj a instituţiei"