Familia lui Ciprian şi Luca Herţeg, ucişi în vara anului 2021, în accidentul rutier provocat de redactorul-şef al ziarului Bihari Napló, Kristály Lehel, a protestat miercuri dimineaţa în fața Palatului de Justiție, cerând schimbarea legislaţiei care, în opinia lor, e mult prea îngăduitoare cu şoferii care provoacă accidente rutiere mortale. La acţiune a participat şi Luiza Chiva, mama băieţelului de 12 ani care a murit, în luna iulie, după ce a fost lovit când traversa pe o trecere de pietoni, în Oradea.

Protestul a început la ora 8 şi a durat două ore, timp în care cei 12 participanți, membri ai familiei Herțeg și apropiați ai victimelor, s-au oprit în parcul din faţa Palatului de Justiţie, iar apoi şi în faţa sediului instanţelor orădene, supravegheați de la distanță de o dubă a Jandarmeriei Bihor.

Protestatarii au fost paşnici. Au purtat la gât ecusoane cu fotografia celor două victime şi pancarde cu solicitări: "Vrem dreptate pentru Ciprian şi fiul său, Luca!" şi "Pentru ai noştri vrem un proces transparent şi corect", respectiv "Se moare prea uşor în accidente rutiere! Schimbaţi legile". 

„Să fie închis!”

Oamenii consideră că ancheta în caz a fost tergiversată vreme de doi ani, iar în tot acest timp, şoferul a fost lăsat în libertate. "De la început a fost liber. S-a spus că nu a băut, că a fost accident. Însă inconştienţa lui, faptul că a intrat într-o depăşire fără să se asigure, a ucis doi oameni. Mi-a omorât fiul şi nepotul", a declarat în faţa ziariştilor Florica German, mama lui Ciprian, cea care a şi iniţiat protestul.

Ciprian Herțeg avea 38 de ani, iar fiul său, Luca, 6 ani.

Întrebată de reporterul BIHOREANULUI care consideră că ar fi fost atitudinea corectă din partea organelor judiciare, Florica German a declarat că şoferul ar fi trebuit trimis după gratii imediat după accidentul rutier. 

"Poliţişti, procurori, judecători, cu toţii sunt extrem de blânzi faţă de aceşti inconştienţi, sunt mână în mână cu ei, acceptă să tărăgăneze cercetările sub tot felul de pretexte, expertize, amânări şi nu se gândeşte nimeni prin ce trecem noi, cei care ne plângem morţii şi care suntem purtaţi cu anii pe drumuri. Vreau să fie închis, asta vreau! Să-mi aducă înapoi băiatul şi nepotul, şi atunci nu mai vreau nimic de la el. Poate?", a spus femeia, cu lacrimi în ochi. 

Hărţuiţi şi executaţi silit

După moartea lui Ciprian şi Luca Herţeg, familiile celor două victime s-au lovit şi de o altă problemă, fiind hărţuiţi de avocaţi şi firme profilate pe consultanţă în cazul accidentelor rutiere, care "vânează" astfel de cazuri pentru comisionul de succes din despăgubirile plătite de firmele de asigurări auto.

„Eu încă nici nu ştiam că au murit, dar deja sunau şi trimiteau mesaje. Unii m-au abordat în timpul priveghiului, alţii au venit la înmormântare. Am primit apeluri şi mesaje din toată ţara. Este inuman ce fac", s-a plâns şi soţul femeii, Gheorghe German, care a primit oferte de la 40 de firme de avocatură şi de consultanţă. 

Mai mult, familia a ajuns executată silit după ce, nemulţumiţi de unul dintre avocaţii aleşi să-i reprezinte, au reziliat contractul încheiat cu acesta, fără să-l fi citit atent la semnarea actului. "Noi nu am citit când am semnat contractul şi se stipula că trebuie să-l despăgubim în cazul în care renunţăm la el. Ne-a luat 16.000 lei, cu executorul a venit peste noi, care ne-a blocat conturile de pensii. În aceşti ani, am învăţat să citim fiecare cuvânt din hârtiile care ni s-au pus în faţă. Pentru că, în loc să protejeze victimele, statul şi justiţia se preocupă de drepturile unor şoferi criminali", a explicat Gheorghe German.


Imagine de la locul accidentului mortal de lângă Biharia

Luiza Chiva, alături de protestatari

La protestul de miercuri dimineața s-a dus și Luiza Chiva, mama copilului de 12 ani care a murit, în luna iulie, după ce a fost lovit când traversa o stradă din Oradea. Luiza Chiva și Florica German s-au îmbrățișat, iar aceasta din urmă a plâns în hohote.

În ultimele luni, Luiza Chiva a organizat mai multe acţiuni similare, alături de alte persoane, iniţial pentru amplasarea unui semafor în zona unde a fost lovit copilul, iar apoi şi pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de decizia Judecătoriei Oradea, care l-a lăsat liber pe șoferul criminal.

De altfel, în urma protestului ei, Tribunalul Bihor a desfiinţat soluţia Judecătoriei, dispunând menţinerea în arest a şoferului şi a decis sesizarea Curţii Constituţionale pentru modificarea dispoziţiilor legale care nu permit în mod expres persoanei vătămate să-și susțină punctul de vedere atunci când se pune problema luării unor măsuri preventive împotriva făptașilor.

Luiza Chiva a rămas alături de protestatari până la ora 10 când, împreună cu aceştia, a intrat în sala de judecată unde procesul pornit pe numele lui Kristály Lehel, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ar fi avut primul termen de judecată. Însă dezbaterile nu s-au ţinut, căci, la cererea jurnalistului, cauza a fost amânată. 

"Nu a fost nimic intenţionat"

De cealaltă parte, contactat de reporterul BIHOREANULUI pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de protest şi acuzele aduse de rudele victimelor, cum că ar fi tărăgănat cercetările, jurnalistul Kristály Lehel, administrator al companiei media Inform Media Press SRL şi redactor-şef al cotidianului Bihari Naplo, susţine că suspiciunile sunt neîntemeiate. 

„Trebuie să strâng şi să pun în ordine mai multe documente înainte de proces. Acesta e motivul pentru care am solicitat amânarea, pentru că nu suntem pregătiţi", a declarat jurnalistul. Kristály nu a avut cunoştinţă despre protestul familiei victimelor şi nici despre acuzele care i se aduc, referitoare la tergiversarea cercetărilor. "Nu a tărăgănat nimeni nimic. Au fost câteva probleme care au trebuit lămurite, probleme tehnice, medicale, iar rezultatele au venit greu", a mai spus jurnalistul, care refuză să ofere detalii despre procesul său. 

"Eu înţeleg durerea familiei, eu era să-mi pierd copilul, şi eu şi el am suferit răni grave, am fost supuşi la intervenţii chirurgicale. Băiatul meu şi-a pierdut 10 cm din stomac, eu am rămas cu piciorul stâng mai scurt, am tijă în femur, 12 şuruburi, am avut coloana ruptă. A fost un accident rutier, nu a fost nimic intenţionat", a mai declarat Kristály Lehel. El a adăugat că regretă nespus accidentul și că nu-și poate explica nici acum cum anume s-a petrecut acesta. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, jurnalistul a fost implicat într-un teribil accident rutier în vara anului 2021, când se întorcea împreună cu fiul său în vârstă de 15 ani din Ungaria, de la Universitatea de Vară a maghiarilor din Bazinul Carpatic. Aflat la volanul unui autoturism Mazda, pe DN 19, în zona Biharia, Kristály s-a angajat în depăşirea unei coloane fără să se asigure, izbind frontal un Mercedes care rula din sens opus, condus de salontan.

Ciprian Herţeg şi băiatul său de 6 ani, Luca, pasager pe bancheta din spate, au murit pe loc. Soţia bărbatului şi două adolescente de 17 şi 15 ani au supravieţuit, la fel şi Kristály Lehel, precum și fiul său, care stătea pe scaunul de lângă şofer.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!