Un grup de protestatari polonezi anti-război l-au stropit, luni, cu vopsea roșie pe ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, când diplomatul însoțit de alți reprezentanți ai ambasadei încerca să depună o coroană la memorialul soldaților sovietici, cu ocazia zilei de 9 mai,  Ziua Victoriei coaliției națiunilor unite în al Doilea Război Mondial.

Protestatarii polonezi au folosit vopsea roșie vrând să simbolizeze sângele care curge în Ucraina, în războiul pornit de Rusia pe 24 februarie.

În înregistrările video postate pe reţelele sociale se poate auzi în fundal cum manifestanţii prezenţi scandează: „Fasciştilor!”. Înconjurat de protestatari, Serghei Andreev primește mai multe „porții” de vopsea peste față și peste corp, fără ca acesta să reacționeze în vreun fel.

Ceremonia a fost oprită după atac, iar diplomatul a părăsit zona, escortat de poliţie.

Videoclipurile publicate în Rusia cu acest moment nu au sonor, probabil tocmai pentru a nu se auzi ce scandează polonezii. 

Vladimir Putin a organizat, luni, la Moscova tradiționala paradă militară care marchează Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial. Spre deosebire de alți ani, nu a avut loc și o paradă aeriană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!