Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a protesta faţă de legea carantinei, care va fi dezbătută luni în Senat.
Oamenii se declară împotriva „dictaturii sanitare”, adică împotriva purtării măştilor şi a regulilor de distanţare fizică. Potrivit presei din Capitală, ei au scandat „Demisia! Demisia”, „Jos Guvernul trădător” sau „Noi nu suntem o nație de sclavi”. Mulţi contestă însăşi existenţa coronavirusului care a provocat pandemia.
Ce spun protestatarii
„Masca nu protejează. Este un semn al sclaviei. Nu port şi nu o să port”, a spus una dintre femeile care s-au adunat în centrul Bucureştiului, la Digi24. „Satana crede în aşa ceva! Cum să existe aşa ceva, când toţi doctorii din Germania şi alte ţări spun că nu există? Este o făcătură la nivel mondial”, a spus şi un alt tânăr. „Este o încercare să ne acapereze libertăţile”, este convinsă o altă bucureşteancă.
Hotnews.ro scrie că printre organizatorii protestului se află și Iosefina Pascal, o tânără intens promovată de site-ul rusesc Sputnik. De asemenea, între manifestanţi se numără şi actorul Mugur Mihăescu, care în ultimul timp s-a pronunţat public împotriva restricţiilor anti-Covid.
Jandarmeria Bucureşti a anunţat că 13 dintre participanţii la protest au fost amendaţi, cu o sumă totală de 16.500 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.
Arafat, replică dură
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus că îi „aşteaptă la spital” pe cei care nu cred în coronavirus.
„O parte din ei sunt convins că nu or să scape pentru că într-un grup din acesta există un procent care are virusul şi care nu se ştie. Şi vor transmite, dacă sunt fără măşti, dacă sunt fără protecţie, vor transmite la alţii. Ştiu că ei nu cred şi nu vor să creadă, dar când apare boala nu mai ai decât să spui că medicul ţi-a făcut diagnosticul greşit. Asta o să auzim, că medicul mi-a pus diagnosticul greşit. Nu. Dacă te duci în astfel de mitinguri, fără măşti, şi uitaţi-vă cât de aproape sunt unii faţă de ceilalţi... Nu există câteva persoane să nu se infecteze. Avem şi unii care au plecat de la spitale şi de la izolare”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.
Când i s-a atras atenţia că abordarea sa este cinică, Arafat a spus: „Este cinică, dar asta e realitatea. Dacă te duci în stradă şi faci acest lucru şi nu respecţi regulile de protecţie într-o situaţie în care toată lumea îţi spune că trebuie, unde ajungi? Ajungi să te îmbolnăveşti”.