După ce în cursul zilei de miercuri Senatul a votat pentru modificarea codului penal, introducând un prag de 250.000 de lei, adică aproximativ 50.000 de euro pentru infracțiunea de abuz în serviciu, fără o dezbatere publică și pe repede înainte, câteva sute de persoane au ieșit în stradă, în Capitală, să protesteze împotriva OUG 13 „reînviată” și a politicienilor care o promovează.

„PNL, ciuma roșie”

HotNews.ro scrie că aproximativ 400 de oameni - în punctul culminant al manifestării - au manifestat de-a lungul serii de miercuri în Piața Victoriei, protestul încheindu-se înainte de ora 21. 

„În 2017, când Guvernul Grindeanu a adoptat celebra OUG 13, care prevedea exact același lucru, însă cu un prag mai mic, sute de mii de oameni au ieșit în Piața Victoriei”, arată sursa citată.

Dacă atunci, unul dintre sloganuri era „PSD, ciuma roșie”, acum mesajul a fost adresat și liberalilor: ”PNL, ciuma roșie”, „PNL și PSD, aceași mizerie”, „Fără prag!", „Nu vrem să fie conduși de niste hoți!”, „Predoiu pentru noi e Iordache 2”, au strigat participanții, între altele.

Miercuri seară, protestatarii au amintit și că, în 2017, chiar și președintele țării, Klaus Iohannis, a ieșit în stradă pentru a manifesta anti OUG 13 și PSD.

„Iohannis, în 2017 ai fost cu noi aici. Unde ești acum?”, a fost scris pe unul dintre bannere (în imaginea principală).

Acum, PNL și PSD au inițiat împreună modificarea legii la un prag chiar mai ridicat (OUG prevedea pragul de 200.000 de lei). Iar protestatarii au taxat asta și prin pancarte: „Lupul (PSD) își schimbă părul (+ PNL + UDMR), dar năravul (OUG 13) BA!”.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Prag scăzut la 9.000 de lei

La câteva ore de la izbucnirea scandalului, Ministerul Justiției a anunțat că susține scăderea acestui prag, la 9.000 de lei.

Pe scurt, într-un comunicat transmis presei și redat de HotNews.ro, ministerul condus de Cătălin Predoiu a amintit deciziile Curții Constituționale, care a cerut instituirea unui prag valoric pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, fără a impune însă o limită, iar în final a punctat că, pentru votul în Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz, „Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”.

Miercuri seară, propunerea a fost însușită și de premier.

„În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Doi senatori bihoreni au votat

Înainte cu doar câteva ore, senatorii - inclusiv doi din Bihor - au votat, pentru modificarea Codului Penal și introducerea unui prag minim de 250.000 lei de la care abuzurile funcţionarilor publici să constituie infracţiune.

În timp ce Florian Bodog, de la PSD, a refuzat să discute cu BIHOREANUL despre subiect, liberalul Adrian Hatos e convins că noua formă a articolului din Codul penal va feri funcţionarii de... hărţuieli.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!