Consilierul local PSD Liviu Sabău-Popa a protestat miercuri, în încheierea şedinţei de Consiliu Local, faţă de respingerea ca neeligibil a proiectului de bugetare participativă propus de Serviciul de Ambulanţă Bihor, instituţie în cadrul căruia deţine funcţia de director economic.

"Nu vreau să mă cert cu nimeni"

Social-democratul şi-a manifestat revolta faţă de faptul că proiectul nici măcar nu a trecut de faza validării de către comisia formată din reprezentanţi ai municipalităţii.

"Nu vreau să mă cert cu nimeni, dar nu îmi pare normal ce se întâmplă", a început Liviu Sabău-Popa (foto).

Consilierul a făcut un apel la reprezentanţii municipalităţii să declare proiectul eligibil. "Primăria a considerat că proiectul de bugetare participativă care se referă la achiziţia de defibrilatoare este neeligibil, pentru că nu ţine de competenţele PMO. Eu vreau să cred că este o scăpare şi, dimpotrivă, ţine de atribuţiunile Primăriei. Rugămintea mea este ca Primăria să finanţeze aceste defibrilatoare doar dacă le vor orădenii. Lăsaţi-le să fie votate", a cerut social-democratul.

Sabotaj la pesedist

Liderul grupului PSD din Consiliul Local a spus că un proiect similar a fost depus în cadrul campaniei de bugetare participativă din Cluj Napoca şi a fost cel mai votat de către localnici. 

"Proiectul nostru era mai vast. Acesta cuprindea atât achiziţia de defibrilatoare, cât şi o aplicaţie pentru anunţarea voluntarilor şi cursuri care ar urma să fie ţinute de aceştia în şcoli, pentru a iniţia orădenii în utilizarea acestor aparate. Nu îmi pare normal să îl respingi doar pentru a fost propus de un pesedist", a declarat Liviu Sabău-Popa pentru BIHOREANUL.

"Să ceară instituţiile!"

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că proiectul a fost respins ca neeligibil din motive bine întemeiate. "Este un proiect care nu ţine de atribuţiunile Primăriei", a declarat edilul. Cu toate acestea, edilul a lăsat deschisă o portiţă pentru implementarea proiectului.

"Consiliul Local a alocat în fiecare an, la cererea Unităţii de Primire Urgenţe sau SAJ Bihor, fonduri pentru achiziţia de bunuri care servesc la buna desfăşurare a activităţii", a spus Bolojan.

Edilul a lăsat să se înţeleagă că municipalitatea ar putea finanţa achiziţia de defibrilatoare, fără să mai fie nevoie de votul orădenilor, în cazul în care cele două instituţii o vor cere pe cale oficială.

Din acest motiv, următorul pas va fi ca reprezentanţii SAJ Bihor să ceară oficial Primăriei să aloce bani pentru achiziţia acestor aparate.