Un grup de 36 de persoane au protestat, vineri după-amiază, în faţa redacţiei din Oradea a singurului cotidian maghiar din Bihor, "Bihari Napló", acuzând UDMR că le-ar fi impus ziariştilor să refuze să publice, chiar şi contra cost, declaraţiile politice şi anunţurile electorale pentru alegerile din 9 iunie ale opozanţilor de la Alianţa Maghiară din Transilvania.

Protestul a început vineri la ora 17 şi a durat doar câteva minute. Participanţii s-au strâns în faţa intrării în clădirea redacţiei din Bulevardul Dacia, care era închisă, căci nu era nimeni. Vineri este zi scurtă atât pentru angajaţii cotidianului maghiar "Bihari Napló", cât şi pentru colegii lor de la cotidianul de limbă română "Jurnal Bihorean". Ambele sunt editate de Inform Media Press SRL, companie care deţine numeroase ziare şi portaluri de ştiri româneşti şi maghiare din România şi face parte din cel mai important trust de presă al Ungariei, Mediaworks Hungary, controlat de Guvernul Orbán.

"Încearcă să reintroducă cenzura"

Protestatarii au purtat pancarte cu texte în limba maghiară: "Să apărăm Bihari Napló!" (Védjük meg a Bihari Naplót!) şi "Un Bihari Napló liber!" (Szabad Bihari Naplót!).

Alţii aveau câte o coală de hârtie cu care au format un singur mesaj: "Libertatea presei"(Sajtószabadság). 

Acţiunea a fost iniţiată chiar de un fost angajat al trustului, Teodor Dume (foto sus), fost agent de publicitate al Jurnalului Bihorean, acum pensionar.

"Eu am girat pentru acest protest, eu am solicitat şi autorizaţiile necesare, pentru că ceea ce se întâmplă este un atentat la libertatea presei. Am lucrat zeci de ani în redacţia Jurnalului Bihorean, în Departamentul Publicitate, dar aşa ceva nu s-a întâmplat", a declarat Dume pentru BIHOREANUL.

La protest au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), inclusiv preşedintele executiv al formaţiunii, Csomortányi István (foto jos)

"Ziariştilor li s-a cerut să ignore conferinţele noastre de presă, acţiunile noastre. Eu am solicitat să publice, contra cost, anunţurile noastre electorale. Adică în Bihari Napló sunt prezentate anunţurile plătite ale partidelor româneşti, dar noi am fost refuzaţi şi nici nu ni se comunică motivul", a explicat Csomortányi.

Acesta a precizat că reproşurile nu le sunt adresate ziariştilor, ci "formaţiunii politice care își impune voința asupra singurului și celui mai important cotidian de limbă maghiară din județul Bihor și care încearcă să reintroducă cenzura". 

"Noi considerăm valoroasă existența cotidianului Bihari Napló, precum și a unei prese independente, echilibrate și libere", a mai spus Csomortányi.

O minciună

Interpelat de reporterul BIHOREANULUI pe tema protestului într-o conferință de presă pe care a susținut-o vineri, la Oradea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (foto jos), a negat că reprezentanţii formaţiunii ar fi intervenit în politica editorială a cotidianului maghiar din Bihor.

"Noi nu ne ocupăm de cenzură, nici la Bihari Napló şi nici la alte ziare. Deci este o prostie, o minciună. Nu suntem nici proprietari acolo, nu suntem nici acţionari. În acest moment, în campania electorală, un om, un candidat, trebuie să vină cu soluţii la problemele comunităţii, nu să vină să vorbească despre lucruri fără nicio bază reală", a declarat Kelemen.

Liderul UDMR a făcut referire directă şi la preşedintele executiv al AMT. "Eu nu vreau să mă ocup de Csomortányi, nu este cazul. Csomortányi are unde să se ducă, are şi un loc de muncă, are la cine să meargă", a spus Kelemen, cu trimitere la faptul că Csomortányi este consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Conflictul dintre Alianţa Maghiară din Transilvania şi UDMR este unul vechi şi înfierat atât de reprezentanţii formaţiunii din Bihor, care susţin că Alianţa "dezbină comunitatea maghiară", cât şi de Guvernul de la Budapesta. De altfel, aflat la Oradea, pentru lansarea candidaţilor UDMR din Ardeal şi Banat, Lázár János, ministrul ungar al Construcţiilor şi Transporturilor a numit o gravă greşeală faptul că unii candidaţi maghiari nu concurează pe lista UDMR, ci candidează separat la alegeri. "Cine este duşmanul maghiarilor este duşmanul Ungariei, iar duşmanul UDMR este duşmanul Fidesz", a declarat Lázár.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!