În ciuda furtunii care s-a abătut miercuri după amiază în Oradea, aproximativ 150 de persoane s-au strâns în Parcul Traian, pentru a participa la protestul iniţiat de mama Patriciei Aktaa, copila care a murit în 2010, în spital, după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella.

Protestul a început la ora 17, oamenii manifestând paşnic, fără vociferări, în faţa uriaşului Palat, la ferestrele căruia, din când în când, se iveau chipurile unor persoane îmbrăcate în robe.

Parastas colectiv

Manifestanţii au adus cu ei pancarte de genul "Fapta există şi se numeşte ucidere din culpă", "Malpraxisul ucide oameni şi marchează destine", "Justiţia poate face dreptate", "A ierta malpraxisul = a îndemna la crimă", "Vinovaţi şi condamnaţi, de ce să profeseze mai sunt lăsaţi"?

Cu toate că, în urma ploii torenţiale, mulţi dintre protestatari au plecat spre case, cea mai mare parte au rămas, ascunzându-se în gangul Prefecturii Bihor ori sub coroanele copacilor din parc.

"Suntem aici ca la un parastas colectiv. Ne jelim morţii, în timp ce vinovaţii nu păţesc nimic", a remarcat unul din tinerii prezenţi, nepot al Constanţei Sărac, orădeanca de 45 de ani care a murit în 2009 din cauza unui antibiotic ce i-a fost administrat fără să fie testată în prealabil, şi din cauza căruia a intrat în şoc anafilactic. 

La manifestare au sosit, însă, şi aparţinători ai altor victime.

„Strigăt pentru toți”

Dorel Gruie, soţul Marcelei Gruie, tânăra de 28 de ani care a murit în timpul unei operaţii de naştere prin cezariană, în 2006, a venit împreună cu cei doi copii rămaşi orfani de mamă, dar şi cu actuala lui soţie. "Cei doi medici sunt şi acum în funcţii", a povestit BIHOREANULUI Gruie.

La protest a ajuns şi familia lui Alexandru Chiorean, bărbatul de 45 ani din Zalău care a murit în 2015, după ce, în urma unei intervenţii la Clinica de Neurochirurgie din Cluj, a făcut septicemie din cauza unor infecţii intraspitaliceşti netratate corespunzător. 

De asemenea, la manifestaţie au venit şi părinţii unui tânăr care, în urmă cu 7 ani, student în anul 4 fiind, a căzut, iar din cauza unor complicaţii care au survenit în timp ce a fost în spital, a făcut hidrocefalie, rămânând paralizat.

"Această manifestare este organizată în memoria fetiţei noastre şi, totodată, este un strigăt de durere al familiilor care au trecut prin astfel de tragedii faţă de indiferenţa cu care ne tratează autorităţile", a explicat Delia Scorţe.

#Rezist

În semn de solidaritate, în fața prefecturii au ajuns, miercuri seară, și o parte dintre orădenii care se adună seară de seară în Piața Unirii, protestând împotriva guvernanților, purtând tricouri cu mesajul #Rezist.

Deşi ploaia torenţială i-a alungat pe o parte dintre manifestanţi, cel puţin 50 de persoane, copii şi adulţi, au rămas pe loc până la ultimul minut al celor două ore pentru care manifestaţia primise autorizaţie. Cei prezenţi au primit tricouri şi pahare cu fotografia Patriciei şi mesaje de genul: "Spune nu malpraxisului" şi, înainte de plecare, au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor.

În faţa unui mic panou pe care erau fotografiile mai multor copii şi adulţi care au murit din cauza unor erori medicale, oamenii au aprins candele, în prima fază protejându-le cu umbrele, iar apoi, când ploia s-a oprit, s-au adunat în jurul micului altar improvizat, în semn de omagiu. Pe acelaşi panou, însă, au fost lăsate şi pătrate goale pentru cei care ar putea să urmeze, "dacă nimic nu veţi schimba"...