În mai multe oraşe din ţară, inclusiv Oradea, oamenii au protestat, în noaptea de duminică spre luni, nemulţumiţi de noile restricţii pentru localităţile unde incidenţa îmbolnăvirilor cu Covid-19 trece de 4 cazuri la mia de locuitori.

În Piaţa Unirii, cam 20 de persoane au protestat paşnic, între orele 1 şi 3 dimineaţa. În mijlocul lor au fost prezenţi şi poliţiştii şi jandarmii.

"Circa 20 de persoane a fost prezente la un protest împotriva restricţiilor de circulaţie. A fost o manifestare paşnică, fără violenţă. Toţi participanţii au fost identificaţi", a declarat lt. Valeriu Macovei, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, luni, pentru BIHOREANUL.

Chiar dacă orădenii nemulţumiţi au fost paşnici, oamenii legii îi vor amenda, pentru că, după ora 20, locuitorii Oradiei pot ieşi pe străzi numai pentru motive întemeiate, şi nu pentru proteste spontane, dată fiind incidența ridicată a cazurilor de Covid.

Potrivit comisarului şef Alina Fărcuţa, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor, manifestanţii au fost legitimaţi şi vor fi amendaţi de Poliţia municipiului, urmând să primească acasă procesele verbale de sancţionare.

Proteste similare au avut loc, în noaptea de duminică spre luni, în mai multe oraşe din ţară în care s-au impus restricţii de circulaţie după ora 20, respectiv închiderea tuturor magazinelor şi localurilor la ora 18.

Potrivit presei centrale, în Bucureşti au fost prezenţi la manifestare sute de oameni, care au scandat "Jos masca!" şi "Jos restricţiile!" până în jurul orei 4 dimineaţa, la Arad au mărşăluit prin oraş circa 400 de oameni, ia la Ploieşti circa 100, majoritatea fără măşti şi fără a respecta distanţa fizică de minimum 2 metri faţă de alte persoane.

După cum se știe, duminică au intrat în vigoare noi restricții. În localitățile în care incidenţa cazurilor de Covid e de peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca, în timpul weekend-ului, circulaţia să fie permisă doar până la ora 20, şi nu până la 22, cum era până acum, iar activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18. Revenirea se va face când incidenţa scade sub 3,5 la mie. 

Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori, circulaţia este permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici pot funcţiona până la ora 18. Revenirea asupra măsurilor se va face când incidenţa scade sub 7 la mie.