Situaţie tensionată la exploatarea minieră din Băiţa. Miercuri dimineaţă, în loc să intre în şut, cei peste o sută de mineri angajaţi aici au declanşat un protest, blocându-se în subteran, astfel că prefectul Claudiu Pop s-a deplasat la faţa locului, încercând să-i facă să se răzgândească. Motivul acţiunii angajaţilor? Temerea că mina va fi închisă, la indicaţiile unui secretar de stat din Ministerul Economiei, care a descins în Bihor în cursul zilei de marţi.

Se închide!

Secretarul de stat Maricel Popa a vizitat Băiţa marţi şi a cerut închiderea minei specializată în extracţia de dolomită, spune unul dintre participanţii la şedinţa ad-hoc avută de oficialul din Ministerul Economiei cu conducerea SC Băiţa SA.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa a venit ieri (n.r. - marţi) la noi la sediu, a insultat-o pe doamna director Maria Trip şi a afirmat că mina este nerentabilă. După tot ceea ce am înţeles, ar urma ca mina să fie inundată, adică să nu se mai pompeze apa, ceea ce ar fi chiar un dezastru ecologic", a declarat pentru BIHOREANUL inginerul Mihai Harn. Potrivit acestuia, închiderea minei prin inundare ar însemna că "apa din subteran ar diszolva zăcămintele polimetalice de cupru, plumb, bizmut şi molibden, şi s-ar infiltra în Crişul Băiţa, care trece prin Băiţa, Nucet, Câmpani şi Ştei, şi care se scurge în Crişul Negru, curgând apoi spre Beiuş şi Tinca".

Conform spuselor acestuia, mina din Băiţa "este singura mină de minereuri metalice rămasă deschisă în ţară", iar activitatea acesteia, redusă însă de câţiva ani la extracţia minereurilor de dolomită, este rentabilă, ea netrebuind să fie închisă. "Doamna directoare şi-a şi dat demisia de onoare, pentru că nu este de acord cu măsura asta", a mai spus Harn.

Prefectul Claudiu Pop: "Nu se închide!"

Miercuri, înainte de orele prânzului, la Băiţa s-a deplasat şi prefectul Claudiu Pop, în încercarea de a-i convinge pe mineri să reia lucrul.

"M-am întâlnit cu oamenii, care mi-au spus că se tem de închiderea minei şi că sunt nemulţumiţi că, în urma discuţiei cu cei de la Ministerul Economiei, doamna directoare Maria Trip şi-a dat demisia", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Claudiu Pop. Acesta a afirmat că i-a asigurat pe mineri de sprijinul său, dar "nu pot să-i ajut cu nimic în privinţa demisiei doamnei directoare".

Pe de altă parte, Pop spune că în timpul vizitei la Băiţa a luat legătura cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, care l-ar fi asigurat că mina nu va fi închisă. "Am transmis un mesaj, personal domnului ministru, şi a spus că nu se închide nicio mină, ba dimpotrivă, trebuie să se mărească producţia", a declarat prefectul. De asemenea, acesta le-a cerut minerilor să reia lucrul, deoarece chiar în cursul zilei de joi trebuie să onoreze o comandă de dolomită către societatea Azomureş din Târgu Mureş. "Le-am mai spus că oricine va veni director, îi asigur că va fi un profesionist, care le va garanta toate drepturile", a adăugat Claudiu Pop.

Asigurările prefectului au fost, însă, zadarnice, cel puţin deocamdată, deoarece minerii nu au abandonat protestul.

"Mai eficient să închizi decât să exploatezi"

Contactată, la rându-i, de BIHOREANUL, Maria Trip, directoarea demisionară a SC Băiţa SA, a declarat că nu doreşte să revină asupra deciziei şi că este supărată de faptul că, deşi a întocmit şi depus, încă în luna decembrie a anului trecut, un plan de afaceri la Ministerul Economiei, plan ce prevedea diversificarea şi dezvoltarea producţiei, acesta nici măcar nu a fost citit.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa, care ne-a vizitat ieri, ne-a spus că am avut un management defectuos, că nu am închis mina, iar eu am considerat că în aceste condiţii e normal să-mi depun demisia de onoare. Eu am propus, încă în decembrie 2013, şi am depus la Ministerul Economiei, un plan de afaceri care prevedea şi exploatarea altor resurse, care în prezent nu sunt valorificate, dar nici măcar nu a fost citit. Aşa cred unii, că e mai eficient să închizi decât să exploatezi", a spus directoarea demisionară.

Se pare că minerii sunt hotărâţi să își continue protestul şi în cursul zilei de joi.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Minerii de la Băiţa continuă protestul, blocaţi în gura unei galerii, în timp ce noul director numit de Ministerul Economiei şi-a preluat postul

Ministerul Economiei acuză conducerea SC Băiţa SA şi promite continuarea activităţii minei