Scandalul din Bratca continuă. Circa 50 de săteni au venit marţi dimineaţă la Oradea pentru a-i cere episcopului ortodox Sofronie Drincec să îşi ţină promisiunea şi să îl hirotonisească preot pe Ionuţ Pop, fiul fostului paroh decedat în noiembrie anul trecut.

Credincioşii pichetează intrarea în episcopie în grupuri mici pentru ca gestul lor să nu fie interpretat ca un protest neautorizat. Sesizate de conducerea Episcopiei, organele de ordine i-au luat pe credincioşi din scurt încă de la descinderea la Oradea.

"Imediat ce am ajuns au venit poliţiştii la noi şi ne-au spus să ne împrăştiem şi să nu formăm grupuri aşa că stăm aici pe rând. Noi am fi intrat în curtea episcopiei dar nu ne primeşte nimeni", a povestit Cristian Bumb, credincios din Bratca.

Un grup de reprezentanţi ai sătenilor au fost primiţi în clădire, dar brătcanii nu au nicio veste dacă delegaţii lor vor fi şi acceptaţi în audienţă la episcop. În jurul orei 11.30 patru bărbaţi păzeau încă intrarea în palatul episcopal, pe un ger de crăpau pietrele.

"Vom sta aici cât va fi nevoie pentru că dreptatea este de partea noastră. Comunitatea trebuie să aibă un cuvând de spus. Dacă n-am fi noi, înaltele feţe bisericeşti s-ar plimba şi acum cu măgarul nu cu Mercedes-ul", a spus cu năduf brătcanul Rareş Bradea.

Scandalul din Bratca durează deja de două luni. În noiembrie 2012, la slujba de înmormântare a fostului paroh Liviu Pop, episcopul Sofronie Drincec a promis în faţa celor circa 1.700 de credincioşi, că în locul lui va fi numit preot fiul acestuia, Ionuţ, absolvent de teologie.

Ulterior, postul a fost atribuit prin concurs preotului Radu Marian, doctorand în teologie. Revoltaţi, sătenii au respins toate tentativele de instalare a unui paroh străin de sat, adunându-se în faţa bisericii şi împiedicând instalarea acestuia.

UPDATE:

După mai bine de opt ore de protest, localnicii din Bratca nu au părăsit trotuarul din faţa Palatului Episcopiei, iar delegaţii brătcanilor nu au ieşit din incinta clădirii.
BIHOREANUL a aflat că oamenii nici nu au fost primiţi de PS Sofronie, ci de protopopul Dorel Rusu, juristul Ciprian Balint şi exarhul Antim Oprea, care le-ar fi sugerat că acţiunea lor ar putea avea repercusiuni negative chiar împotriva lui Ionuţ Popa, cel pe care credincioşii îl vor paroh.

"Prin telefon am aflat de la cei dinăuntru că Prea Sfinţitul nu a primit delegaţia noastră şi că oamenii episcopului au ameninţat că Ionuţ ar putea fi trimis în judecata Consistoriului Eparhial, sub acuzaţia că ne-ar fi instigat la răzmeriţă", a declarat unul dintre participanţii la acţiunea de pichetare.

Citeşte pe această temă:

3XIonuţ! Sătenii din Bratca au respins a treia tentativă a Episcopiei de a le impune un preot străin (FOTO/VIDEO)

Scandal de Sfântul Nicolae! Credincioşii ortodocşi din Bratca au baricadat biserica pentru a bloca numirea unui preot nou