Aproximativ 250 de salariaţi ai Spitalului Municipal Gavil Curteanu din Oradea au protestat vineri dimineaţă în jurul orei 8, în curtea unităţii, cerând modificarea legii salarizării de către Guvern şi Parlament, precum şi a regulamentului de sporuri de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii.

Protestatarii au fost asistente, infirmiere, fizicieni, laboranţi, biologi, chimişti, dar şi medici din specialităţile care nu au beneficiat de majorară salariale prin aplicarea Legii salarizării unitare, ba chiar au fost afectaţi de scăderi ale acestor venituri.

De exemplu, în timp ce infiermieri, asistente, fiziokinetoterapeuţi şi alte categorii nu au primit nici un leu în plus în ziua de salariu, luna aceasta, un fizician a primit cu aproape 600 lei mai puţin decât în luna martie. Cei 250 de manifestanţi reprezintă aproximativ 16% din totalul de 1.500 de angajaţi ai Spitalului Municipal.

Protestul a durat circa 15 minute, timp în care manifestanţii nu au scandat, ci doar au afişat pancarte cu mesaje precum "În sănătate există şi TESA", "Vrem să nu mai fim uitaţi", "Fără TESA spitalele nu pot funcţiona!", "Dreptate pentru TESA", după care angajaţii s-au întors la muncă.

Potrivit asistentei Ana Mihuţ, liderul Sindicatului Sanitas din spital, aceste manifestări vor continua până când revendicările salariaţilor vor fi satisfăcute.

După cum se ştie, Legea salarizării a produs efecte contrare în sistemul sanitar, astfel încât mai multe categorii profesionale, începând de la îngrijitoare şi până la medici, nu au beneficiat de nicio majorare salarială ori chiar au fost afectaţi de diminuări ale veniturilor.

Totodată, prin regulamentul de sporuri, care limitează pentru toate specialităţile medicale aceste suplimente salariale la maximum 30% din fondul de salarizare al fiecărei unităţi, medicii din  mai multe specialităţi (infecţionişti, pneumologi, anestezişti, şamd) câştigă mai puţin având în vedere că anterior beneficiau de sporuri de până la 100% din salarii, dată fiind periculozitatea contactului cu bolnavi infectaţi de exemplu cu HIV sau suferinzi de TBC, ori complexitatea activităţii, cazul anesteziştilor.

De precizat că proteste precum cel de la Oradea au avut loc, săptămâna aceasta, inclusiv vineri, în mai multe oraşe din ţară.