O nemulţumire veche de două luni a provocat, vineri, un protest într-unul din cartierele mărginaşe ale Beiuşului. Aproximativ 60 de locuitori ai cartierului Fabricii de mobilă s-au adunat la locul unei treceri pentru pietoni existente de 60 de ani, dar desfiinţată de CFR în luna decembrie, fapt care îi obligă pe cei care vor să ajungă în centrul oraşului ca pietoni sau pe biciclete să facă un ocol de 3 kilometri.

Un abuz!

Potrivit unuia dintre participanţii la protest, Dan Popa, trecerea pentru pietoni peste calea ferată Oradea - Vaşcău era folosită zilnic de adulţi şi copii care locuiesc în zonă, pentru a ajunge în centrul oraşului, iar altă cale de acces pietonal sau cu bicicleta nu există.

În decembrie 2019, însă, "zebra" a fost desfiinţată de CFR în mod abuziv, spun localnicii. "Între şine existau nişte plăci din beton care uşurau traversarea de către pietoni, biciclişti şi femei cu copii în cărucioare. CFR a scos aceste plăci din beton în decembrie, când am şi cerut reînfiinţarea ei", a declarat Popa BIHOREANULUI.

Localnicii s-au adresat atunci şi Primăriei Beiuş, care i-a înţeles şi a montat plăcile din beton din nou între şine, dar după câteva ore a trebuit să le scoată deoarece reprezentanţii CFR au ameninţat municipalitatea cu amenzi şi chiar cu posibile urmări penale.

Pericol de accidente

Beiuşenii nemulţumiţi s-au adresat şi ei CFR în decembrie, cerând reînfiinţarea trecerii pentru pietoni, iar răspunsul primit zilele trecute a fost negativ. "Asta se întâmplă când unele instituţii sunt stat în stat şi când modul în care trăiesc oamenii zi de zi nu contează deloc. Noi vrem să ne facem auziţi şi vrem să contăm!", a spus un alt participant la protest, Sorin Brişcan.

Beiuşenii din cartierul Fabricii de mobilă sunt cu atât mai nemulţumiţi de desfiinţarea trecerii pentru pietoni cu cât din luna ianuarie a acestui an calea ferată ce traversează oraşul nu mai este folosită de niciun tren. "Vreme de 60 de ani, cât au circulat trenuri, trecerea de pietoni n-a încurcat pe nimeni, iar acum, când nu mai circulă niciun tren, încurcă CFR", spune Dan Popa.

O oră-n frig

Participanţii la protestul de vineri s-au adunat la fosta trecere pentru pietoni la prânz, cu umbrele care să-i protejeze de ninsoarea apoasă, dar şi cu biciclete şi cu cărucioare pentru copii, pentru a arăta cât de greu le este să le treacă peste şine în lipsa plăcilor din beton scoase de CFR.

În mod ironic, plăcile din beton erau aruncate la mai puţin de doi metri de linia ferată, nesemnalizate, aşa încât localnicii care scurtează pe aici drumul spre şi dinspre centrul oraşului pe întuneric se pot lovi în ele.

Protestul a durat aproximativ o oră şi jumătate, decurgând fără incidente. Probabil, însă, şi fără ecou din partea CFR, "stat în stat"...