Aproximativ 70 de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor s-au adunat vineri dimineață în holul Trezoreriei Oradea, cu puțin înaintea orei 11, într-un „protest spontan”, afirmând însă că activitatea instituției cu publicul și cu alte instituții nu este afectată.

Finanțiștii sunt nemulțumiți că prin anunțata Ordonanță de Urgență a Guvernului ar urma să li se reducă veniturile, dar și că nu sunt plătiți la nivel unitar la nivelul Direcțiilor Regionale și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Principalele revendicări ale finanțiștilor sunt, după cum a declarat BIHOREANULUI Mariana Berdie, vicepreședintele sindicatului din AJFP Bihor, anularea unor prevederi din proiectul OUG privind reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar.

„Este vorba despre plafonarea sporurilor la cel mult 1.000 de lei pe lună, tăierea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru angajații cu salarii peste 10.000 lei pe lună, deși voucherele s-au acordat în sprijinul HoReCa și pentru stimularea turismului, nu pentru Finanțe în mod special”, a spus Mariana Berdie.

De asemenea, potrivit liderului sindical, finanțiștii cer să nu fie desființate funcțiile de șef Birou, dar și egalizarea salariilor pentru fiecare funcție și grad profesional. „În prezent sunt diferențe salariale la nivel național, între regiuni (n.r. - Direcțiile Regionale ale Finanțelor Publice) și județe”, a arătat Berdie.

În fine, finanțiștii sunt nemulțumiți că Guvernul nu a luat în considerare o revendicare mai veche, și anume de a introduce în Legea Salarizării unitare categoria ocupațională Finanțe, în condițiile în care lucrătorii din acest domeniu sunt salarizați în același regim ca personalul din administrația publică locală.

Protestul spontan este estimat să dureze între o jumătate de oră și o oră, interval în care cei aproximativ 70 de angajați ai AJFP Bihor stau în holul Trezoreriei, fără însă a ieși în stradă ori scanda vreun slogan.

Astfel de proteste spontane au început cu o zi înainte, joi, chiar la Ministerul Finanțelor, fiind replicate și în câteva județe.

Pe de altă parte, șeful AJFP Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat BIHOREANULUI că „important este că protestul spontan nu implică întreruperea activității instituției, astfel că este continuată activitatea cu contribuabilii, atât persoane fizice, cât și juridice”

Grevă din 22 august

Sindicatul Sed Lex, din Finanțe, afirmă că în urma aplicării OUG angajații ar pierde „locuri de muncă”, dar și circa 700 lei, în medie, la veniturile salariale lunare.

De asemenea, sindicaliștii anunță că în 22 august vor declanșa un „protest cu încetarea lucrului” între orele 8.30 - 10.30, ce va fi desfășurat în fața sediilor instituțiiilor.

Din data de 24 august „protestele vor continua în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor”, la care fiecare organizație sindicală va trimite „câte 10 reprezentanți”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!