Reorganizarea instituţiilor de cultură subordonate Consiliului Judeţean Bihor provoacă reacţii de revoltă pe Facebook, unde mai mulţi intelectuali acuză intenţia conducerii acestei instituţii de a desfiinţa prestigioasa revistă de cultură Familia.

Redactorul şef Traian Ştef, pensionar, dar în funcţie, şi-a anunţat demisia şi a lansat o petiţie împotriva desfiinţării atât a acestei publicaţii, cât şi a celei de limbă maghiară, Varad, ale căror redacţii vor fi încorporate în organigrama Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai.

Petiţie contra "desfiinţării"

Cu o seară înaintea şedinţei de marţi a Consiliului Judeţean, pe masa căruia se află, între altele, proiecte de reorganizare a unor instituţii de cultură precum revistele de cultură Familia şi Varad, Biblioteca Judeţean Gheorghe Şincai, Teatrul Szigligeti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ori Şcolii de Arte Francis Hubic, redactorul şef al Familiei, Traian Ştef, a anunţat că demisionează din funcţie în semn de protest.

"Mâine, 15 decembrie 2020, consilierii judeţeni ai Bihorului vor vota proiectul de hotărâre prin care desfiinţează Revista Familia ca instituţie, "Familia" devenind publicaţie a bibliotecii judeţene. În ce mă priveşte, mi-am dat demisia din funcţia de redactor-şef, iar postul de director al lui Ioan Moldovan cade. Am dus "Familia" cu mine şi la Târgul internaţional de carte de la Beijing", a scris Ştef pe Facebook, postând şi o poză ce-l înfăţişează în capitala Chinei, cu un număr al Familiei în mână.

Numeroşi orădeni s-au raliat petiţiei, acuzându-l pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, că este complet lipsit de cultură, deoarece atentează la viaţa revistei Familia, înfiinţată în 1865, afirmând că publicaţia nu a fost închisă nici măcar în timpul ocupaţiei hortiste ori a regimului comunist.

Fără directori

Pentru reducerea cheltuielilor de personal şi funcţionare ale revistei Familia, preşedintele CJ Bihor a cerut reorganizarea acesteia. Potrivit unui proiect care va fi supus marţi după amiază dezbaterii aleşilor bihorenilor, aceasta ar urma, la fel ca redacţia Varad (înfiinţată în 2016), să devină compartiment distinct în organigrama Bibliotecii Judeţene, reorganizarea făcându-se prin "fuziune prin absorbţie". Fără a fi o desfiinţare propriu-zisă, ambele reviste îşi pierd însă personalitatea juridică.

Ca urmare, în cazul redacţiei Familia vor fi desfiinţate posturile de director-manager, deţinut de poetul Ioan Moldovan, precum şi un post de redactor, unul de contabil, unul de secretară şi unul de curier-îngrijitor.

Alte voci din interiorul redacţiei afirmă că nu contestă necesitatea reorganizării, fie şi prin încorporarea redacţiei în cadrul Bibliotecii Judeţene, însă consideră că redactorii trebuie să primească o garanţie a independenţei editoriale. "Sper că nu vom fi obligaţi să publicăm texte la dispoziţia conducerii Bibliotecii", a afirmat un redactor.

În ce priveşte redacţia Varad, aceasta ar urma să rămână fără postul de director – manager, fără cel de contabil şi fără două posturi contractuale de redactor.

"Un fel, mai ocolit, de desfiinţare"

La solicitarea BIHOREANULUI, directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, a transmis un punct de vedere legat de acest subiect. "Nu este vorba despre o desfiinţare formală, ci de o decădere din drepturi instituţionale, câtă vreme revistele vor fi înglobate în Bibliotecă prin înfiinţarea a două compartimente ale ei. Or, dacă acest lucru va fi votat, Familia (ca să vorbesc despre instituţia la care lucrez) îşi pierde o dimensiune esenţială: personalitatea juridică, condiţia sa de entitate instituţională de sine stătătoare, regim în care a funcţionat de la înfiinţarea ei de către Iosif Vulcan, până în prezent, indiferent prin ce perioade istorice a trecut, inclusiv în timpul regimului comunist, de la reînfiinţarea reviste în 1965 până în 1989, cum şi în ultimii 30 de ani", a transmis poetul.

Directorul, al cărui post va fi desfiinţat, mai spune că, prin această reorganizare, va fi pusă în practică "mai ocolit" tot "un fel de desfiinţare" a Revistei Familia: "Ori, trebuie să fii de rea credinţă să nu recunoşti că restructurarea în chestiune este, de facto şi de iure, o decădere a statutului acestei publicaţii de patrimoniu cultural naţional, practic tot un fel, mai ocolit, de desfiinţare".

Bolojan, de neînduplecat

În textul transmis BIHOREANULUI, poetul Ioan Moldovan subliniază că a încercat să-l înduplece pe Ilie Bolojan, preşedintele CJ, dar fără succes. 

"Oricâte diligenţe am depus pe lângă preşedintele C.J. Bihor, domnul Ilie Bolojan, acesta nu a cedat argumentelor. Între acestea, şi faptul că revista este de acord cu tăierile de posturi preconizate pentru realizarea unei economisiri financiare, dar consideră că identitatea, personalitatea, demnitatea instituţională a revistei trebuie păstrate, în condiţiile de până acum ale subordonării directe Consiliului Judeţean; am propus, de asemenea, ca revista să elibereze spaţiul redacţional actual şi să funcţioneze, cum a mai făcut-o, în spaţiul de la Muzeul Iosif Vulcan, ori în spaţiul Bibliotecii. S-a mai spus că nu stă revista într-un director, or această poziţie nu e justă, în opinia mea. Nu pentru că, spre şansa mea, am fost conducătorul revistei timp de 30 de ani, ci pentru că, nolens-volens, contează cine conduce revista, pentru că cel ce o face trebuie să fie recunoscut de lumea literară, de colaboratorii de prestigiu ai revistei, fără  această recunoaştere revista fiind pusă în situaţia de a nu mai avea colaborări de valoare. Nu contează oare că FAMILIA a fost condusă de Iosif Vulcan?", subliniază Moldovan.

În fine, directorul Revistei Familia spune că a "sperat până în ultimul moment că dl. Ilie Bolojan va înţelege că răul ce decurge din măsura administrativă preconizată este mult mai mare decât binele ce ar decurge din această "absorbţie" a unui bun cultural de recunoscută tradiţie în interiorul unei alte instituţii, cu misie şi obiective înrudite, dar nu identice cu cele ale unei reviste. Este o mare tristeţe, precizez, nu doar a persoanei mele, ci a tuturor celor care sunt de bună credinţă".

"O instituţie de cultură, nu orice instituţie"

Directoarea Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, s-a arătat deranjată însă de reacţiile reprezentanţilor celor două reviste, care acuză înglobarea lor de Bibliotecă. "Revistele vor fi coordonate exclusiv administrativ, nu editorial. Îmi pare rău să văd aceste reacţii, pentru că, până la urmă, revistele vin la Bibliotecă, o instituţie de cultură, nu la orice instituţie. Şi vin la o instituţie care a găzduit adesea lansările de carte ale scriitorilor orădeni", a declarat Mirişan pentru BIHOREANUL.