Au izbucnit proteste în Grecia după tragedia feroviară ce a avut loc marți seară în care două trenuri s-au ciocnit frontal și cel puțin 46 de oameni și-au pierdut viața, iar alți zeci au fost răniți, în apropierea localității Larisa. Este vorba despre un tren cu 350 de pasageri care mergea de la Atena spre Salonic și un tren de marfă care plecase din Salonic spre Larisa.

Catalogat de presa elenă drept "cel mai grav accident feroviar cu care s-a confruntat vreodată Grecia", ciocnirea celor două trenur ar fi avut avut loc din cauza unei erori umane, conform Digi24.ro. Şeful de gară din Larisa, responsabil pentru tronsonul unde a avut loc accidentul, a fost arestat. Acesta este acuzat că din greşeala lui, cele două garnituri au ajuns pe aceeaşi linie și s-au izbit puternic una de cealaltă.

Ministrul grec al transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat miercuri, spunând că sistemul feroviar pe care guvernul l-a moştenit "nu corespunde standardelor secolului 21", scrie aceeaşi sursă.

Proteste în Grecia

În urma evenimentului, populația a ieșit la proteste în Salonic şi Atena, iar sindicaliştii feroviari şi cei de la metrou au anunţat pentru joi o grevă de 24 de ore.

Au existat şi incidente în urma manifestaţiilor. Protestatarii s-au bătut cu forţele de ordine la Atena, la un protest organizat în faţa birourilor companiei de transport feroviar Hellenic Train, al cărei tren a fost aplicat în accident. Oamenii au aruncat cu pietre şi au aprins focuri în stradă, iar poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene, a relatat presa internaţională.

Oamenii se tem ca ancheta accidentului să nu fie muşamalizată, dar premierul elen a promis o anchetă completă.

Ei dau vina şi pe infrastructura feroviară veche a Greciei. Spre exemplu, toată semnalizarea se face manual, arată sursa citată, pentru că, din anul 2000 sistemele nu mai funcţionează.

Imaginile impactului

Tot joi au apărut în presa elenă şi primele imagini cu impactul frontal dintre cele două trenuri.

Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere din zonă şi făcute publice de publicaţia Protothema

În video se vede cum la momentul ciocnirii celor două garnituri se produce o explozie puternică.  

Din primele informaţii, mai multe vagoane au deraiat, dintre care primele două au fost complet distruse, iar cel puţin trei au luat foc.

Locomotivele celor două trenuri au fost distruse complet, iar mecanicii au murit pe loc, arată presa internaţională.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!