Bihorenii care activează în industria ospitalităţii, antreprenori şi angajaţi deopotrivă, vor protesta marţi în stradă împotriva măsurilor bugetare care afectează HoReCa.

Vor protesta în faţa restaurantelor

Întreprinzătorii orădeni îşi vor închide localurile între orele 12 şi 12:30 şi vor ieşi împreună cu angajaţii în faţa acestora.

"Vom ieşi în faţa restaurantelor în semn de protest. De mai bine de un an tot auzim la televizor cum sprijină Guvernul industria turismului fără să vedem nimic concret. Acum guvernanţii au anunţat că vor elimina şi tichetele de vacanţă", a declarat pentru BIHOREANUL patronul restaurantului Allegria şi al pensiunii cu acelaşi nume din Băile 1 Mai, Mircea Popa.

În paralel, reprezentanţii localurilor Allegria, Rivo, Via 29, Due Fratelli, Rosecaş, Mediterana şi cei ai sălii de evenimente Pallazo, implicaţi în acţiunea de protest, fac demersuri pentru înfiinţarea Asociaţiei Ospitalităţii Bihor pentru a-şi apăra interesele mai uşor. "Aşa nu se mai poate. Mie, de exemplu, mi-a scăzut cifra de afaceri cu 40%. Am ajuns în situaţia să trimitem angajaţii acasă, să trăiască din ajutor de şomaj, în timp ce primim doar promisiuni", a spus Popa.

"Este o bătaie de joc"

Proteste similare vor avea loc şi în staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai. Angajaţii hotelurilor, pensiunilor şi localurilor din zonă vor protesta începând cu ora 12 pe platoul din faţa Primăriei Sânmartin.

"Este o bătaie de joc. Aşa cum PSD-ul a organizat în urmă cu patru ani asaltul împotriva justiţiei, actuala guvernare a lansat un atac împotriva industriei turismului. Guvernanţii vor să elimine voucherele de vacanţă, cea mai eficientă măsură prin care poţi stimula consumul şi stimula redresarea economiei, când este mai mare nevoie de ele", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul complexului President, din Băile Felix, Dumitru Fechete.

Proteste în toată ţara

Acţiuni similare, iniţiate de Alianţa pentru Turism şi sprijinite de Federaţia Industriei Hoteliere din România, vor avea loc marţi la prânz în toată ţara.

Protestatarii vor întrerupe lucrul pentru o jumătate de oră şi vor ieşi în faţa unităţilor pentru a reclama întârzierea măsurilor de susţinere a industriei ospitalităţii care duce în fiecare zi la pierderea de locuri de muncă şi eliminarea voucherelor de vacanţă fără nicio consultare cu operatorii din turism.

"Toate statele europene includ industria ospitalităţii în Planurile Naţionale pentru Redresare şi Rezilienţă, România neavând până acum nicio discuţie pe această temă, finanţarea repornirii industriei fiind în pericol", au transmis reprezentanţii federaţiei.