Peste o sută de cetățeni au fost reținuți, miercuri, în Rusia, după ce au ieșit să protesteze împotriva mobilizării militare parțiale pentru războiul din Ucraina anunțate de președintele Vladimir Putin. Unii civili au ales să fugă în Finlanda, formând cozi de zeci de kilometri în apropierea frontierei.

"Pentru palatul lui Putin?"

Potrivit site-ului Libertatea.ro, miercuri au fost anunţate proteste în 43 de oraşe din Rusia, primele manifestări fiind organizate în Siberia. Majoritatea dintre ele sunt organizate de mişcarea anti-război "Vesna" ("Primăvara").

"Vladimir Putin tocmai a anunţat o mobilizare parţială în Rusia, care vizează într-o etapă militarii rezervişti şi cei cu pregătire militară. Acest lucru înseamnă că mii de bărbaţi ruşi: taţii, fraţii şi soţii noştri vor fi aruncaţi în maşina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele şi copiii? Pentru palatul lui Putin?", au scris activiştii ruşi.

De altfel, Procuratura de la Moscova a transmis miercuri un avertisment pentru cei care vor să iasă la protest. Instituţia a spus că aceia care vor participa la manifestări, pe care le denumește ca fiind ilegale, sau care vor distribui informaţii "false" pe internet despre armata rusă vor fi pedepsiţi conform legislaţiei, amintind că pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

Pe reţele de socializare au apărut imagini în care se vede cum protestatarii sunt luaţi cu forţele de ordine.

Potrivit Nexta, un canal media de ştiri din Rusia şi Belarus, în Rusia au fost arestate peste 100 de persoane până la ora locală 18.

Alţi cetăţeni au ales să stea la cozi kilometrice pentru a pleca în Finlanda, imagini care au mai putut fi văzute și în primele zile ale începerii războiului în Ucraina.

Site-ul Adevarul.ro scrie că alţi civili s-au grăbit să cumpere bilete de avion spre Turcia sau Armenia, ţări care au conexiune cu Europa.

"Nu cred că va folosi arme nucleare"

În acest context, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus miercuri că mobilizarea lui Putin este o reacţie la înfrângerile suferite de trupele sale pe câmpul de luptă în Ucraina.

"El vede cum unităţile sale pur şi simplu o iau la fugă. Noi vom acţiona conform planurilor noastre, pas cu pas. Sunt sigur că ne vom elibera teritoriul. Nu cred că va folosi arme nucleare", a declarat Zelenski pentru postul german Bild TV.

În aceeaşi zi a transmis un mesaj şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care s-a aflat la Adunarea Generală a ONU de la New York. Preşedintele american a spus că Vladimir Putin este cel care a făcut ameninţări nucleare împotriva Europei, adăugând că Rusia cheamă mai mulţi soldaţi la luptă, iar Kremlinul încearcă să anexeze părţi din Ucraina.

"Lumea ar trebui să vadă actele scandaloase aşa cum sunt. Un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată. Nu putem lăsa lumea să se întoarcă în timp. Nu putem să închidem ochii atunci când vedem că drepturile nu sunt respectate. Suntem aproape de Ucraina, susţinem Ucraina. Nu poţi să iei cu forţa teritoriul unei ţări. Singura ţară care se opune încetării conflictului este Rusia. Ucraina are aceleaşi drepturi de a fi o naţiune independentă. SUA sunt hotărâte să apere democraţia peste tot în lume", a mai declarat Joe Biden.

Discursul întreg al lui Joe Biden: 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!