Zeci de mii de oameni au protestat, sâmbătă, în centrul Budapestei, nemulțumiți de guvernul lui Viktor Orban, scrie hotnews.ro, citând agenția de presă Reuters.

În fruntea manifestanților a fost un avocat care a lansat o mișcare politică menită să îl conteste pe premierul Ungariei. Peter Magyar (43 de ani) a fost căsătorit cu fostul ministru al Justiţiei al lui Orban, Judit Varga, și intenționează să-și lanseze un partid.

Protestatarii de sâmbătă au mărșăluit spre Parlamentul din Budapesta, purtând culorile naționale roșu-alb-verde sau drapelul Ungariei. Unii au avut și fotografii cu Orban și Vladimir Putin, semn că nu le place prietenia dintre cei doi, iar alții au strigat „Nu ne este frică” sau „Orban, demisia!”.

Trei protestatari intervievaţi de Reuters au declarat că îl urmează pe Magyar pentru că a fost apropiat de guvernul Orban şi cunoaşte din interior modul în care acesta funcţionează.

„Ştiam că există corupţie, dar el o spune ca un insider şi ne-a confirmat acest lucru", a declarat Zsuzsanna Szigeti, angajată în sistemul de sănătate, și care la protest a purtat un steag maghiar care îi acoperea tot corpul. Ea a mai spus că este îngrijorată de sistemele de educaţie şi de sănătate şi de corupţie. „Am încredere că va exista o schimbare", a spus ea.

Peter Magyar a devenit foarte cunoscut în februarie, când a făcut dezvăluiri din interiorul guvernului Orban, acuzându-l pe Antal Rogan, ministrul care conduce biroul lui Orban, că ar conduce un aparat de propagandă centralizat.

De asemenea, el a publicat o înregistrare a unei conversaţii cu fosta sa soţie, în care aceasta detalia o încercare a unui consilier superior al şefului de cabinet al lui Orban de a interveni într-un caz de corupţie.

Aceste declarații sunt acum investigate de procurorii din Budapesta, anchetă ce vine într-un moment destul de prost pentru liderul guvernului din țara vecină: în iunie vor avea loc alegerile europarlamentare, iar un scandal recent, privind grațierea unui pedofil, a dus la căderea a doi dintre aliații săi, ministra Varga și fosta președintă a Ungariei, Katalin Novak.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!