Câteva sute de protestatari din partidul AUR au descins miercuri la Parlamentul României, susținând, în fals, că un proiect aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților ar însemna ca statul să poată lua copii din sânul familiei. Protestatarii au fost vocali și agresivi, s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar fostul premier Ludovic Orban a spus că a fost scuipat și lovit de către aceștia. 

Digi24.ro informează că totul a pornit de la o propagandă mincinoasă răspândită de AUR, dar și de senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă. Protestatarii cred că o lege menită de fapt să prevină separarea copiilor de familii ar urma să facă acest lucru posibil, ba chiar probabil. 

„Nu vă atingeți de copiii României! Sinistrul proiect PLx 145 prin care PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi va fi azi supus la vot în Camera Deputaților. Apărăm copiii României!”, a fost mesajul prin care AUR își descrie protestul de miercuri, de la Palatul Parlamentului, conform aceleiași surse. 

De fapt, proiectul de lege - inițiat de ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea, și adoptat de Senat – prevede modalități prin care statul, prin autoritățile locale, să sprijine familiile aflate în dificultate, tocmai pentru a preveni separarea copilului de familie.

Ar urma să fie construite 150 de centre de zi în care minorii aflați în categorii de risc ar putea mânca, face teme sau chiar ar beneficia de diverse ajutoare, precum pachete cu haine. 

Inquam Photos / Sabin Carstoveanu

Vehement, liderul AUR, George Simion, a făcut scandal miercuri în Parlamentul României, susținând că proiectul este... „inutil”. „Jos labele de pe copiii României. Ăsta e mesajul nostru, pentru că această lege trebuie respinsă în integralitate pentru că este inutilă”, a spus Simion. 

Manifestanții AUR nu au obținut aprobare pentru a protesta miercuri la Parlamentul României. Chiar și așa au descins în fața instituției, cu scandări împotriva inițiativei legislative și cu atitudini agresive. 

Digi24 mai informează că o tânără, Ariadna Cârligeanu (22 ani), a încercat să intre în Parlament cu gloanțe asupra ei. Ea este șefa organizației de tineret a AUR și, totodată, face parte din galeria CSA Steaua. 

De asemenea, când a trecut pe lângă protestatari, Ludovic Orban a fost scuipat și agresat, după cum a mărturisit fostul premier al României la televiziunea menționată.

„Am fost scuipat, lovit cu bățul de la steag, lovit cu piciorul, ca să nu se vadă pe cameră, înjurat, insultat în cele mai grobiene mijloace. În plus, era evident că erau oameni acolo care erau agitatori și care îi incitau pe alții la o atitudine agresivă”, a precizat Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei.

El a mai spus că jandarmii nu l-au lăsat să intre în Parlament pe o anumită intrare, ci a fost pus să traverseze curtea și să intre pe la Senat, trecând astfel prin zona protestatarilor. 

„Trebuie să știți că marea majoritate a celor care sunt prezenți acolo sunt membri aduși de AUR și chiar au parlamentari și șefi de organizații care stau în rândul activiștilor AUR și care le detectează comportamentul. Singura excepție, pe care trebuie să o evidențiez, este un coleg din AUR, Antonio Andrușceac, care a încercat să îi convingă pe manifestanți să nu mă agreseze. Și cred că și-a luat-o și el”, a mai spus politicianul. 

De asemenea, Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a fost huiduit puternic de către protestatarii AUR. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!