Cresc tensiunile la Chișinău. Mii de persoane au protestat, marți, împotriva președintei Maia Sandu, dar și a Parlamentului, manifestarea lăsându-se și cu incidente. Susţinătorii oligarhului Ilan Şor au încercat să blocheze intrarea în oraș.

Potrivit presei, protestul antiguvernamental a blocat timp de câteva ore centrul Capitalei Republicii Moldova. Au fost și momente tensionate, unii manifestanți încăierându-se cu oamenii legii, mai mulți protestatari fiind reținuți.

HotNews.ro scrie că protestul a avut loc cu toate că manifestările de acest gen fuseseră interzise pentru perioada 28 februarie - 2 martie, deoarece în Capitală este aşteptată în vizită oficială preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

Manifestanţii, chemaţi de Partidul „ŞOR” şi de alte formaţiuni proruse sub pretextul de a cere autorităţilor să le plătească cetăţenilor facturile, au încercat mai întâi să blocheze o intrare în Chişinău, apoi s-au îmbrâncit cu poliţia în centrul oraşului, vrând să ajungă la guvern, arată sursa citată.

„După ce au scandat lozinci împotriva preşedintei Maia Sandu, Guvernului şi majorităţii parlamentare PAS, mai mulţi protestatari au rupt în bucăţi fotografii ale şefei statului, după care au dansat pe ele, călcându-le în picioare. Gestul manifestanţilor a fost urmărit cu „satisfacţie” de mulţime, care a bătut din palme şi s-a bucurat”, arată HotNews.ro.

TV8.md precizează că în fruntea coloanei de protestatari care au fost aduşi în centrul Capitalei de aşa-numita Mişcare pentru Popor, în spatele căreia stă Partidul ŞOR, s-a aflat un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme speciale de culoare neagră, cu inscripţia „Scutul Poporului”. Pe lângă faptul că au condus coloana de protestatari, bărbaţii păreau să supravegheze atent mulţimea, arată HotNews.ro.

În jurul orei 16:00, protestul din 28 februarie s-a încheiat cu o melodie în limba rusă dedicată Maiei Sandu şi manifestaţiilor organizate de Partidul Şor. Preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, cel care a condus o parte din protest, a scandat „Victorie!”, iar organizatorii au anunţat noi monifestaţii.

Manifestarea vine la doar o săptămână după ce, pe 19 februarie, câteva sute de persoane s-au adunat în centrul Chişinăului, într-un protest inițiat de aceeași Mişcare pentru Popor, din care face parte şi Partidul Şor al oligarhului prorus Ilan Şor, dat în urmărire internaţională şi pus pe lista sancţiunilor de Marea Britanie şi Statele Unite.

Detalii, în articolul „Tensiuni în Republica Moldova: Protest antiguvernamental amplu la Chișinău, organizat de forţe proruse (FOTO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!